Вијести, Свијет

Америка опколила Сирију, Сирија тражи помоћ УН

Nimic

Дамаск – САД распоређује снаге у близини Сирије. Председник Обама има проблеме да убеди републиканце у исправност ограничене војне акције. Асадов режим охрабрен је таквим развојем ситуације и изјавама покушава да одврати евентуалне савезнике САД од акције.

12.47 – Око седам милиона људи или трећина становништва расељена је из Сирије од почетка сукоба, објавио је УНХЦР.

Ситуација у вези са Сиријом се драматично компликује, пошто Американце, а како се чини и Французе, чека озбиљна парламентарна дебата пред почетак еветнуалних удара на сиријске војне базе.

Американци у Црвено море пребацују носач авиона „Нимиц“ и остале бродове из те борбене групе. „Нимиц“ ће, уколико буде потребно, пружити подршку ударима на Сирију.

„Нимиц“, један од два америчка носача авиона у том региону, дуг скоро 330 метара, а на њега може да стане до 85 авиона. Други носач који Сједињене Државе имају у том региону је „Хари Труман“.

Док „Нимиц“ путује ка Црвеном мору, председник САД Барак Обама и његови сарадници почели су интензивно лобирање како би убедили скептичне чланове Конгреса да подрже ваздушне ударе на Сирију, саопштено је из Беле куће.

Обама, потпредседник Бајден и шефови различитх служби одржали су информативни састанак са око 70 чланова оба дома Конгреса. На састанку су се чула различита мишљења, од отвореног противљења, до чврсте подршке Обамином захтеву да одобре употребу силе против Сирије.

Обама данас у Белој кући прима утицајног републиканца Џона Мекејна, који је јуче рекао да није сигуран да ће подржати резолуцију којом се одобравају удари на Сирију.

На састанку с Мекејном Обама треба да одговори на оптужбе да не чини довољно да казни председника Башара ел Асада и његову владу за прошломесечни наводни напад хемијским оружјем у предграђу Дамаска.

Мекејн је у разговору за израелску телевизију рекао да је Обама „охрабрио“ непријатеље САД тиме што је одлуку о војним ударима пребацио на Конгрес.

Осим убеђивања Конгреса и домаће јавности, Обама има проблема и да убеди светске силе у исправност доказа које је САД изнео, а посебно су скептичне Русија и Кина.

Русија је послала извиђачки брод „Пријазовје“ у источни део Средоземног мора, објавила је руска агенција Интерфакс.

Генерални секретар УН Бан Кимун за сутра је најавио консултације са амбасадорима држава чланица Савета безбедности УН о доказима које су инспектори УН прикупили у Сирији. Ипак, нејасно је шта ће први човек светске организације рећи дипломатама, јер је УН раније саопштио да ће за обраду тог материјала бити потребно неколико недеља.

Једина земља која подржава САД у захтевима за војну акцију у Сирији је Француска. Међутим, и опозиција у Паризу тражи да посланици гласају о томе.

Француска влада ће посланицима пружити доказе да режим сиријског председника Башара Асада стоји иза напада хемијским оружјем који је извршен прошлог месеца у предграђу Дамаска, тврди извор из владе.

У исто време, и британски премијер Дејвид Камерон је под велиим притиском да предлог за интервенцију у Сирију врати пред посланике.

Британски политичари који заговарају акцију истичу да се ситуација драматично променила и да су докази сада јаснији, па је потребно да посланици опет гласају.

Дамаск од УН тражи да спречи агресију

Режим у Сирији је охрабрен оклевањем Запада, а сиријски званичници изјавама покушавају да обесхрабре евентуалне савезнике САД.

Башар ел Асад је, поводом америчких претњи, рекао да је Сирија способна да се суочи са сваком спољном агресијом.

Поручио је да америчка претња неће променити принципе Сирије, нити зауставити њену борбу против тероризма, пренео је Ројтерс.

Сиријски званичници све чешће истичу и да страна интервенција у ствари значи велику помоћ Ал Каиди.

Званични Дамаск је од Уједињених нација затражио да спречи „сваки вид агресије“ на Сирију.

Сиријски изасланик у УН Башар Џафари послао је званично писмо генералном секретару Бан Кимуну и председавајућој Савета безбедности Марији Кристини Персевал.

У писму је позвао „генералног секретара да преузме свој део одговорности у спречавању сваког вида агресије на Сирију и настави са напорима за постизање политичког решења за кризу у тој земљи“.

Џафари је позвао Савет безбедности да „и даље обавља своју улогу сигурносног вентила за спречавање апсурдне употребе силе, која излази изван оквира међународног легитимитета“.

Сиријски представник у УН-у је додао и да САД треба да „играју своју улогу спонзора мира и партнера Русији у припреми међународне конференције о Сирији, а не улогу државе која користи силу против сваког ко се успротиви њеној политици“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *