Вијести, Регион

У Рашкој почела настава на „босанском“ језику

pol-dzudzevic

Нови Пазар – Настава на „босанском“ језику у понедељак је почела у Новом Пазару, Сјеници Тутину, али у не у Пријепољу и Прибоју.

Председник Бошњачког националног вијећа у техничком мандату Есад Џудвић за РСЕ је потврдио да је настава на босанском језику почела, али не онако како је планирано. Настава је почела са одређеним мањкавостима, јер има људи који се труде, како је нагласио да блокирају наставу на босанском, али они тако чине кривично дело.

Наставни кадар је обезбеђен, а већина уџбеника на босанском језику биће до краја септембра испоручена школама.
Председник Актива директора основних школа у Новом Пазару Нусрет Зуковић каже да су школе спремне за увођење наставе, али да очекују од Министарства просвете да наредних дана реши одређене недостатке у правилницима.

Добили смо три уџбеника на босанском језику које ћемо поделити бесплатно ученицима првог разреда. Надамо се да неће бити већих проблема у настави, а да ће министарство решити неке недостатке у правилницима.

Кемал Бајровић председник Актива основних школа у Тутину где је већинско бошњачко становништво истиче да је исторјски дан за Бошњаке. Настава у 8 основних и две средње школе почела је на време, али у понедељак са једном променом – настава је на босанском језику.

У средњим школама у Прибоју и Пријепољу према спроведеним анкетама нема интересовања за одвијање наставе на босанском језику. Начелник школске управе за Златиборски округ Блажо Чубрило подсећа да ће се тек након анкетирања родитеља поуздано знати, како и колико одељења ће формирати у којима ће се настава одвијати на босанском у основним школама у ове две општине.

У Новом Пазару, Тутину и Сјеници у понедељак се у школама одржавају свечаности поводом увођења комплетне наставе на босанском.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *