Вијести, Свијет

Александар Лукашенко: „Православна Црква мора да се промени“

chavez_lukashenko1

Минск – Православна црква мора да се промени. Ово је 26. јула изјавио председник Белорусије Александар Лукашенкo, за ИА REGNUM .

„Врло дуги молебани, дугачке проповеди и после свега, старије генерације, мислим на нашe старе људе, они једноставно не могу да то све издрже. Морамо да будемо концизни, компактни, више модернији. Ја сам против тога, да људи у цркви стоје по 2-3 сата током проповеди или молитава, на ногама, да нигде не приседну“, – рекао је Лукашенко.

Судећи пo његовим речима, он се противи изградњих огромних црквених објеката. „Они у ствари, требају бити удобни храмови, храмови за душе, није потребна никаква доминација над човеком. Ово је моје становиште. Ви сте ме питали, ја сам вам искрено одговорио „- цитира Лукашенкa БелТА.

„Цео свет се развија, мења, штавише, мења се можда не тако, како би ми желели и не у том правцу у ком би желела црква. Мењају се системи, структурe и сами људи. Са моје тачке гледишта, читав свет се мења, и црква треба да се мења. Мислим да смо на прагу неке реформе, иако делује све мирно, еволуционих, спорих реформи Православне Цркве и можда, не само Православне Црквe“, – истакао је председник Белорусије.

Према његовим речима, реформу цркве могао би повести патријарх московски и целе Русије, Кирилo. „Ово је апсолутно обичан човек, паметан и што је најважније – најмлађи од патријарaха, који уважава омладину. И ако он сада, не буде губио време у убеђивању свог окружењa, паствe, да је неопходно да се изврше постепене реформе, онда се вероватно, нећемо ускоро вратити на ово питање. Зато су сада све наше наде на патријарху и на нашим свештеницима. Ризиковао сам, наравно, да изразим своје гледиште, али мислим да постоји нешто над чему се морамо замислити. И у Белорусији, ми ћемо о том питању размислити“, – рекао је Лукашенко.

„Хвала Богу, наша црква не болује од те заразе, куге, којом је заболела црква на Западу. О томе смо сви слушали: и педофилија, и плави, ружичасти и шта се све то тамо данас нe дешава. Али, већ, како видим, почињемо и ми истом болешћу побољевати. И ја мислим, да је Православна Црква овде, укључујући и државу, већ девастиранa. Могли би изгубити једну генерацију младих људи „, – закључио је Лукашенко.

Подсећамо, председник Белорусије себе позиционира као „православног атеисту“. Међутим, он обраћа велику пажњу на интеракцију не само са православном црквом, већ и са Ватиканом.

По сведочењу украјинских медија, Лукашенко је одбио да учествује у догађајима у част 1025 – годишњице Крштења Русије, који се одржава од 26-28 јула у Кијеву.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *