Вијести, Свијет

Агент БНД шпијунирао „Сноуденов одбор” Бундестага за рачун – Американаца

НАЈВЕЋИ ШПИЈУНСКИ СКАНДАЛ ИЗМЕЂУ БЕРЛИНА И ВАШИНГТОНА – АМБАСАДОР САД ЏОН ЕМЕРСОН ПОЗВАН „НА ТЕПИХ”

  • Ухапшен 31-годишњи сарадника БНД средњег нивоа осумњичен да је шпијунирао у корист САД. Сасвим конкретно: да је Американцима предавао документе и информације из истраге коју поводом деловања НСА у Немачкој води анкетни одбор Бундестага
  • У Берлину саопштено: „Амбасадор Емерсон је данас био позван код државног секретара министарства Штефана Штајнлајна у вези са прелиминарном истрагом федералног тужилаштва. Штајнлајн је замолио Емерсона да помогне да питање буде што пре разјашњено”

         НЕМАЧКА је позвала данас „на тепих” америчког амбасадора у Берлину Џона Б. Емерсона након хапшења 31-годишњег сарадника БНД средњег нивоа осумњиченог да је шпијунирао у корист САД. Сасвим конкретно: да је Американцима предавао документе и информације из истраге коју поводом деловања НСА у Немачкој води анкетни одбор Бундестага.

         Име америчког шпијуна унутар БНД није откривено, али је америчка агенција АП већ проценила да су његовим раскринкавањем додатно појачана трвења између две земље због шпијунског деловања НСА  на територији Немачке чија жртва је била чак и Ангела Меркел.

         Амерички амбасадор Џон Б. Емерсон је позван „у вези истраге федералног тужиоца”, саопштило је Министарство спољних послова Немачке. У саопштењу се додаје да је од америчког дипломате „затражена помоћ за брзо разјашњење” наведеног случаја.

         „Амбасадор Емерсон је данас био позван код државног секретара министарства Штефана Штајнлајна у вези са прелиминарном истрагом федералног тужилаштва. Штајнлајн је замолио Емерсона да помогне да питање буде што пре разјашњено”.

         Немачки медији су данас раније пренели да је један 31- годишњи агент Савезне немачке обавештајне службе (БНД) осумњичен да је Американцима одавао тајне о раду истражне комисије Бундестага, задужене за расветљавање случаја америчке шпијунаже и прислушкивања у Немачкој.

         Представник немачке владе Штефан Зајберт је рекао новинарима да је канцеларка Ангела Меркел лично обавештена о том хапшењу, пренео је АП.

         Он је одбио да прокоментарише извештаје немачког магазина „Шпигл” и дневног листа „Зидојче цајтунг” да та ухапшена особа ради за немачку обавештајну службу БНД, али је подвукао:

         „Влада Немачке је узнемирена, али има намеру да сачека резултате истраге. Ово је озбиљан веома догађај, а шпијунажа  није нешто према чему се немачка влада односи лакомислено”.

         Зајберт је рекао да су чланови истражне комисије Бундестага такође обавештени о хапшењу.

         Потом је у Берлину било откривено: да су немачке специјалне службе од самог почетка подозревале да је истрага анкетног одбора Бундестага под присмотром туђих шпијунских мрежа. Такође: да су због тога у Бундестагу биле појачане мере безбедности и да су председник одбора и његови чланови добили специјалне мобилне телефоне који се не могу прислушкивати.

         Трвење између Берлина и Вашингтона, подсећа АП, изазвали су извештаји да је НСА шпијунирала немачке грађане и прислушкивала и мобилни телефон Меркелове. Ти извештаји су објављени прошле године, на основу докумената које је одао бивши радник НСА Едвард Сноуден.

Агент БНД шпијунирао „Сноуденов одбор” Бундестага

Агент БНД шпијунирао „Сноуденов одбор” Бундестага

За агента се каже да је прво био ухапшен, пошто је тражио контакт са руском обавештајном службом, али је приликом саслушавања признао да је одавао информације Американцима.

Уколико се испостави да је признање ухапшеног истинито, то би могао да буде до сада највећи скандал у послератној историји немачко-америчких односа, везаним за двоструке агенте, оцењују медији.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *