Вијести, Култура

Порфирије: Ћирилица је део идентитета Срба

Ћирилично писмо је „органски део културног идентитета српског народа“, каже новоименовани митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

Митрополит Порфирије верује и да је у Хрватској мало оних који су против ћирилице.

„Срби немају друго писмо. Онај ко се залаже за укидање ћирилице тамо где је њена употреба у складу с људским правима и домаћим и европским стандардима и законодавством, заправо тежи да укине и српски културни и национални идентитет“, оценио је митрополит Порфирије у интервјуу за агенцију Хина.

Митрополит је, истовремено, указао и на одлучно реаговање хрватске државе на протесте због ћирилице, које су организовала десно оријентисана хрватска удружења, као што је Штаб за одбрану хрватског Вуковара, који тражи и референдумско укидање ћирилице.

Ипак, митрополит оцењује и да су они који не желе да виде ћирилицу у Хрватској у мањини, а подсећа и да је „послање Цркве да изграђује мир и међусобно поверење“.

Нагласио је да у Загреб долази отвореног срца, настојећи да примени три начела: дијалог, праштање и помирење, уз поруку да морамо прихватити једни друге онаквима какви јесмо јер је „боље сусед близу, него брат далеко“.

Владику др Порфирија Перића Сабор Српске православне цркве је крајем маја, након смрти митрополита Јована, именовао за његовог наследника на челу Митрополије, а на нову дужност биће устоличен у Загребу 13. јула.

Истиче да му је његов претходник владика Јован оставио драгоцено наслеђе и да ће искрено радити на дијалогу са свим добронамерним људима у Хрватској, али да ће првенствено, свакако водити бригу за православне вернике у Епархији.

Коментаришући тврдње појединих челника избегличких удружења Срба из Хрватске да се мења национална слика и да су хиљаде Срба у Хрватској, у међувремену, покатоличени, владика Порфирије каже да нема егзактне податке, али да верује да је такво нешто далека прошлост.

А поводом актуелних расправа и спорова о могућој канонизацији кардинала Алојзија Степинца, владика наводи да дели „мишљење патријарха Српског Иринеја да светац, којој год цркви припадао, мора бити личност светла и света за сву браћу у Христу“.

О зближавању Православне и Католичке цркве и могућностима да папа посети Србију, владика Порфирије указује да је та тема досад била више „медијско нагађање, него што је имала службени карактер“ и да му није позната било каква службена иницијатива која је потекла с било чије стране.

Срби немају друго писмо.

Срби немају друго писмо.

„Што се тиче зближавања две цркве, најважније је да ми, нарочито у подручјима која вековима делимо, живимо у заједници љубави. Тада ће и службени богословски дијалог Католичке и Православне цркве дати плодове“, закључио је митрополит.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *