Вијести, Регион

У Србији се распродаје, а у Српској – НЕ!

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да постојећи систем Електропривреде Републике Српске /ЕРС/ мора да остане у државном власништву.

Додик: Електропривреда мора остати у државном власништву

Додик је истакао да власт Српске неће дозволити да ЕРС мијења власничку структуру, јер мора да остане јединствен у функционалном и финансијском смислу.

„Пословна политика, коју је подржала Влада Републике Српске, довела је до тога да имамо један од најстабилнијих система у региону, потпуно билансно уравнотежен, финансијски стабилан и технолошки способан“, рекао је Додик послије данашњег разговора са руководством ЕРС-а и Рудника и Термоелектране „Гацко“.

Подсјетивши да је до 2008. године ЕРС била губиташ и да је кумулирала губитке у стотинама милиона марака, Додик је навео да је, захваљујући Влади и руководству Електропривреде, значајно побољшано пословање, техничка оспособљеност, постојећи капацитети, те да се преговара о реализацији нових пројеката.
Предсједик Српске је поручио да се настављају развојни планови, међу којима су и Горњи хоризонти гдје се у припремне радове улаже 150 милиона КМ што ће додатное ојачати енергетску стабилност Српске. Он је подсјетио и на пројекат изградње гасовода „Јужни ток“, као и на развој других altернативних извора електричне енергије.

Додик је напоменуо да ЕРС обезбјеђује довољне количине електричне енергије за потребе Републике Српске и са предвиђеним испорукама одржава међународне партнере.

ЕРС, каже Додик, више од 35 одсто произведене електричне енергије годишње продаје по економским цијенама и обезбјеђује новац, зараду и профит. Он је нагласио да је на тај начин енергетски систем дао највећи допринос одржавању и развоју укупног привредног система Српске, а субвенцијама помагао социјално угрожене.

„Све то говори о одговорном социјалном управљању овим системом који је превасходно постао један од доминантних грана за производњу и будућност“, навео је Додик.

Као један од значајних искорака у енергетском систему, који је веома битан за становништво, Додик је навео цијену струје која је, како је рекао, најнижа у региону, а за 40 одсто јефтинија него у Федерацији.

Осим добре пословне политике и управљања, Додик каже да ЕРС води рачуна и о социјалним потребама и да на разне начине учествује у бројним хуманитарним акцијама.Он је нагласио да беспрекорно функционисала и током мајских поплава, наводећи примјер да је за три дана након повлачења воде подручје Добоја енергетски оспособљено.

Додик је овом приликом указао и на импозантне производне резултате у Руднику и Термоелектрани „Гацко“ која је прошле године у тридесетогодишњем постојању остварила рекордну производњу, те похвалио рад руководства овог предузећа.

Према његовим ријечима, на простору истраживаних подручја око Термоелектране постоји обезбијеђена количина угља за функционисање електране наредних 25 година.

Директор ЕРС-а Бранислава Милекић истакла је да се рекордни производни резултати остварују захваљујући улагањима у модернизацију и реконструкцију производних капацитета и дистрибутивну мрежу.

Она је напоменула да је ЕРС остварила највећу производњу у историји пословања са 6.364 гигават-часова електричне енергије, те остварила добит од 53 милиона марака, као и да су дистрибутивни губици са 21,6 одсто колики су били у 2006. години смањени на 13, 29 одсто.

Директор Рудника и Термоелектране „Гацко“ Миленко Милидраг каже да овај гигант ради планираним темпом и да се планиране мјесечне производње испуњавају, подсјетивши да је у току редовни годишњи ремонт.

Гацко-Додик са делегацијом РИТЕ

Гацко-Додик са делегацијом РИТЕ

Предсједник Додик данас је обишао и храм Свете Тројице у изградњи у Гацку, а разговарао је и са начелником општине Гацко Миланом Радмиловићем.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *