Вијести, Свијет

Администрација Барака Обама довела у сумњу слободу медија

Само је мали број председничких кандидата икада уживао у таквој наклоности медија, као Барак Обама 2008. године. Он је обећао отвореност државног система без преседана и нову еру транспарентности. Међутим, обећања су за сада далеко од реализације.

Админситрација Барака Обаме вршила је пресију на далеко већем броју узбуњивача и новинара, него претходна, пише лист New York Times, преноси RT. У прошлогодишњој репортажи извршни директор Washington Post-а Леонард Дауни млађи констатовао је да председничка администрација предузима најгресивније поступке у борби против цурења информација у медије, од времена Ричарда Никсона.

Расправе о слободи говора актуелизоване су пошто је протекле недеље Врховни суд САД одбио жалбу новинара New York Times-а Џејмса Рајзена, који је принуђен да сведочи на суђењу Џејмсу Стерлингу, бившем сараднику ЦИА.

Стерлинг је оптужен за откривање Рајзену тајних инфорамција о покушајима саботаже иранског нуклеарног програма. Рајзен може да се нађе у затвору због непојављивања пред судом.

Неочекивана агресивност Обамине администрације објашњава се притиском џиновксог апарата националне безбедности и страхом председника од обавештајаца, тврде извори блиски председнику.

ЦИА и друге обавештајне службе настављају да инсистирају да цурење информација прети безбедности грађана. Понекад су у праву, чланак из 1942 из Chicago Tribune-а о томе да су Американци провалили јапански шифровани код, није довела до катастрофе само зато, што тај лист није имао читаоце у Токију, а интернета тада није било.

Али обавештајне службе чешће покушавају да сакрију лоше чињенице. Тако су 1971. године власти учиниле све што су могле како би спречиле објављивање интерних докумената Пентагона о Вијетнамском рату. Међутим истина је, ипак, изашла на видело.

Администрација Барака Обама довела у сумњу слободу медија / © Photo: AP/Charles Dharapak

Администрација Барака Обама довела у сумњу слободу медија / © Photo: AP/Charles Dharapak

Неки представници медија тврде да би проблеме могао да реши федерални закон, који би штити право новинара да не откривају изворе информација. Међутим ово је праћено низом тешкоћа, на пример на кога ће се односити поменута заштита, као и шта ће Конгрес предузети, како би направио изузетак за питања националне безбедности.

Када је у питању Џејмс Рајзен он највероватније неће отићи у затвор, али ће бити удаљен из поступка у случају Стерлинг, наглашава лист.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *