Вијести, Култура

Шта све можеш са својим доменом…

… да га користиш за адресу свог интернет сајта

НЕКА ТЕ СВАКО ПРОНАЂЕ БРЗО И ЛАКО!

Ако имаш сајт намењен српском тржишту, имај у виду да Гугл у локалној претрази даје предност националним интернет доменима, као што су .СРБ. и .RS. Као и српском писму – српској ћирилици.

Свакој домаћој и страној компанији која послује у Србији веома је битно да и путем Интернета буде максимално видљива на српском тржишту. Национални интернет домен је одредница присуства на неком тржишту, па корисник који региструје .СРБ и/или .RS домен, истовремено и географски одређује територију за коју је његов интернет сајт превасходно намењен.

Када се преко Гугла претражује Интернет из Србије, у 97% претрага корисници траже сајтове намењене локалном, српском тржишту. Такође, Гугл равноправно третира појмове на ћирилици и латиници, без обзира на то којим писмом си уписао тражени појам приликом претраживања. Оно што је посебно битно, у резултатима претраге даје предност сајтовима на локалним, националним интернет доменима, као што су наши .RS и .СРБ.

Неке од ових тврдњи можеш одмах и сам да провериш. Посебно је занимљиво да упоредиш резултате претраге на Гуглу за исти појам када то радиш из Србије и из иностранства. Видећеш да су резултати прилагођени локалном језику и локалној територији за коју су одређени сајтови намењени. За Гугл је, иначе, званично писмо за српски језик – ћирилица, што можеш да видиш и на њиховим странама које су преведене за кориснике у Србији.

Технички упућенији корисници Интернета врло добро знају да претраживач Гугл претрагу по сајтовима почиње од њихове веб адресе, односно од назива интернет домена садржаног у њој. Ако је то локални домен, на локалном језику и локалном хостингу, имаће веће шансе за боље позиционирање у резултатима претраге. Разлог за то је што је адреса сајта прво парче кода које Гуглов алгоритам види, тако да је добра идеја регистрација националног домена за сваку од земаља где намераваш да послујеш и да тако спречиш своју конкуренцију да то уради пре тебе.

Компаније се на локалним сајтовима обраћају локалним потрошачима на локалном језику и писму, формирају локалну понуду сходно локалним обичајима и локалној куповној моћи, нуде попусте и промоције у складу са локалним празницима… Сви највећи светски брендови су у Србији већ присутни на нашим националним доменима, па и сам Гугл (www.google.rs).

Можеш да имаш неограничен број назива домена! Поред основног домена који је везан за назив твог бренда (фирме, производа или услуга), можеш да региструјеш и неограничен број назива домена који асоцирају на делатност којом се бавиш, и то у оквиру .СРБ и/или .RS доменског простора, као и у свим осталим међународним или националним доменским просторима. И сви они могу да се серверски повежу да показују на један исти сајт!

Српски у Србији? Нађи ме лако!

Српски у Србији? Нађи ме лако!

Твој .СРБ и .RS домен не морају да гласе истоветно. На пример, поред назива домена „happyface.rs“, можеш да региструјеш и „hepifejs.rs“, као и „хепифејс.срб“. Тиме си заштитио све појавне облике тог појма на српском интернет простору. И наравно – ако су правилно подешени параметри хостинга твог сајта, потпуно је свеједно да ли има или нема „www“.

Извор: http://www.domen.rs/da-ga-koristis-za-adresu-svog-internet-sajta/

Вијести о овоме: Зашто српски регистар националног домена не даје предност слабијем и мање бројном националном домену .СРБ у односу на .RS? Горњи текст је исправљен у односу на „оригинал“ и .СРБ је стављен увек испред .RS.

У Русији је скоро 17,50% ћириличних адреса(.РФ/854.702/) у односу на .RU/4.887.259/, док је код тај однос много гори (однос .СРБ домена/3.310/ у односу на .RS/83.526/)

Тренутну статистику броја сва четири домена, можете да видите на следећим адресама, за Србију:

http://www.rnids.rs/cir/
http://рнидс.срб/cir/

а за Русију:

http://statdom.ru/

Занимљив је и годишњи извештај о стању и статистици раста националних домена у Русији:

http://cctld.ru/en/statistics/

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *