Регион

Завршен састанак Дачић – Милановић

027509

У Палати Србија у Београду завршен двочасовни састанак премијера Србије и Хрватске Ивице Дачића и Зорана Милановића. У току обраћање новинарима.

Двојица премијера су се приликом сусрета руковали у холу зграде, а затим отишли на састанак „у четири ока“ иза затворених врата. Касније су им се на радном ручку придружили сарадници.

Ручку су присуствовали потпредсједник владе Расим Љајић и министар спољних послова Иван Мркић као српски представници, а са хрватске стране замјеник министра иностраних послова Јошко Клисовић.

Сусрет премијера Србије и Хрватске прати око 150 акредитованих новинара, сниматеља и фото-репортера из двије државе. Према подацима Бироа за комуникације Владе Србије, из Хрватске су стигли представници 10 редакција, а сусрет прате новинари 23 домаће редакције и 18 дописника.

Како пише хрватски „Јутањи лист“, Милановић је у Београд дошао колима, а на прелазу Бајаково – Батровци га је дочекао хрватски амбасадор у Србији Жељко Купрешак. Додаје је се и да ће на ручку премијер Хрватске бити послужен рибом на лични захтјев.

До посјете долази на иницијативу Милановића, који ће у Београду, осим са Дачићем, разговарати и с представницима хрватске мањинске заједнице у амбасади Хрватске.

НИКОЛИЋ КРИТИКОВАО ЈОСИПОВИЋА

Предсједник Србије Томислав Николић за стране медије критиковао хрватског предсједника Иву Јосиповића што избјегава сусрет са њим.

На брифингу са новинарима британског Ројтерса и Ал Џазире Балканс Николић је рекао да је прво требало да дође до сусрета двојице предсјједника Србије и Хрватске, а тек онда до сусрета Дачић – Милановић.

„Сусрет два предсједника означава да је дошло до отопљавања и успостављања добрих односа и не знам зашто Иво Јосиповић избјегава тај сусрет. Ја представљам Србију и њене грађане у земљи и иностранству“, рекао је Николић.

Предсједник Србије је додао и да МИлановићева посјета није потпуно искрена.

„Ако је Хрватска поднијела тужбу против Србије због геноцида, како онда може предсједник хрватске владе да долази у посјету? Неко онда ту није искрен. Или знају да ми нисмо починили геноцид или посјета није искрено пријатељска“, рекао је Николић.

Он је додао и да је „најлакше сјести и ручати заједно“.

„Треба рашчистити све, најлакше је да сједнемо и ручамо заједно. Прије тога треба ми треба да помиримо народе, јер политичари се лако свађају и мире“, рекао је Николић.

Коментариши чланак

Коментара