Вијести, Регион

Зашто је Срба све мање?

025347

Србија је међу земљама с најозбиљнијим падом броја становника, објавиле су Уједињене нације. Истовремено, примјетан је раст броја становништва у земљама Персијског залива.

Фонд Уједињених нација за популацију процијенио је да је у источној Европи настављено смањење броја становника, па се очекује да ће број становника у Молдавији и Бугарској бити смањен за 0,8 одсто, док ће у Србији, Бјелорусији и Литванији тај негативни тренд износити око пола процента.

Највеће повећање броја становника у сљедеће двије године имаће Оман и Катар, док ће највећи пад броја становника бити забиљежен у земљама источне Европе, међу којима је и Србија, показује најновија студија УНФПА. Према прогнози ових стручњака, становништво Омана и Катара ће се до 2015. увећавати за 7,9, односно 5,9 одсто годишње, што ће им омогућити да задрже водећу позицију по том показатељу и у свијету. И у осталим земљама тог региона у сљедеће двије године биће примјетан снажан пораст броја становника – од 1,8 одсто годишње у Саудијској Арабији и 2,3 одсто у Јемену, до 2,5 одсто у Уједињеним Арапским Емиратима и 3,6 процената у Кувајту.

Међу рекордерима по броју становника традиционално предводе Кина (1,385 милијарди) и Индија ( 1,252 милијарде). При том је пораст становништва у Индији два пута већи него у Кини и износи 1,2 одсто годишње.

Најдужи просечан очекивани животни вијек становника очекује се у Јапану – 80 година за мушкарце и 87 година за жене, као и у Аустралији и Швајцарској – 80 година за мушкарце и 85 година за жене. Најкраћи очекивани животни вијек биће према прогнозама у Сијера Леоне (45 година за мушкарце и 46 година за жене).

Највећи коефицијент фертилности, од 7,6, биљежи се у Нигеру, а тај показатељ је на високом нивоу и у Малију (6,9) и Сомалији (6,6), наводи Фонд УН за популацију.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *