Вијести, Регион

Запад дестабилизује Македонију, а Шимонович у име УН држи лекцију званичном Скопљу

КОРИСТИ ЗА ТО ОПОЗИЦИЈУ И ШИПТАРСКО КОСОВО, А ОН ЗАБРИНУТ ЗБОГ СМАЊЕЊА ДЕМОКРАТСКОГ ПРОСТОРА

        УЈЕДИЊЕНЕ нације изражавају озбиљну забринутост због опадања демократије у Македонији и позивају на шири дијалог представника владе, опозиције и цивилног друштва.

        „Дубоко сам забринут због озбиљних изазова у области владавине права и смањења демократског простора у земљи“, рекао је помоћник генералног секретара УН за људска права Иван Шимоновић на крају дводневне посете Скопљу.

        „Далекосежно побољшање је неопходно у областима као што су независност правосуђа, медијске слободе и раздвајање државних институција од партијског утицаја“, додао је он.

        Шимоновић је, како преноси AFP, затражио „брзу, свеобухватну и непристрасну истрагу“ и када је реч о „афери прислушкивање“, и када је реч о инциденту у Куманову.

Иван Шимоновић

Иван Шимоновић

Он је поздравио почетак дијалога владе и опозиције уз посредовање међународне заједнице, али је додао да у њему треба да учествује и цивилно друштво.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Вијести о …: А ко је Иван Шимоновић?

Иван Шимоновић (Загреб, 2. 5. 1959.) је хрватски универзитетски професор, дипломат и тренутни министар правосуђа. Ожењен је и отац двоје пунољетне дјеце. Од страних језика говори енглески, а служи се и талијанским и њемачким. Није члан нити једне политичке странке.

Рођен је 1959. године у Загребу, гдје је завршио основну школу те Класичну гимназију. Шимоновић је дипломирао на Правном факултету Универзитета у Загребу 1982. године. На истом факултету магистрирао је на послиједипломском студију управно-политичког смјера у липњу 1984., те докторирао у децембру 1990. године. Стручно се усавршавао на Правном факултету у Грацу и као добитник Фулбригхтове постдокторске стипендије за научно истраживање на Правном факултету Универзитета Јел у САД-у.

Од 1982. до 1986. године запослен је у Институту за друштвена истраживања Универзитета у Загребу. Од септембра 1986. запослен је на Правном факултету у Загребу, гдје је исте године изабран за знанственог асистента на Катедри теорије државе и права, а 1991. године за доцента. Године 1991. судјеловао је као драговољац у Домовинском рату у склопу 100. бригаде Збора народне гарде.

Извор: http://en.wikipedia.org/wiki/Ivan_%C5%A0imonovi%C4%87

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *