Вијести, Регион

ВУЧИЋ: Усуђујем се да кажем да је штета – око милијарду евра

ЈОКСИМОВИЋ: ДОГОВОРЕНО САЗИВАЊЕ ПРАВЕ ДОНАТОРСКЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА ПОМОЋ СРБИЈИ

  • Вучић је рекао да Србију очекује озбиљна рехаблитација пруге Београд-Бар, као и да је укупно оштећено више од 50 јавних објеката, највише школа, и преко 300 пословних објеката
  • Оценивши да су електронергетски сектор и пољопривреда погођени више него остали привредни сектори, Вучић је навео да је поплављено између 75.000 хектара и 83.000 хектара пољопривредних површина
  • ДЕВЕНПОРТ: Србија ће добити значајна средства из Фонда солидарности ЕУ, чији ће тачан износ бити познат након што се изврши процена штете, као и из претприступне помоћи, а земље-чланице ЕУ ће јој помоћи и билатерално. Обезбеђен је тим од 200 људи који ће помагати Влади Србије у структурама контроле помоћи

        ПОПЛАВЕ су нанеле велике штете, посебно енергетском и пољопривредном сектору и нашој земљи ће бити потребна међународна помоћ у привредном опоравку, изјавио је данас председник Владе Србије Александар Вучић обраћајући се учесницима припремне конференције донатора у Београду.

        Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је, по завршетку састанка, да је договорено сазивање праве донаторске конференције.

        Премијер је, у директном укључењу за британски Скај њуз, позвао данас Европу и свет да помогну Србији да превазиђе највећу поплавну катастрофу и додао да би се усудио да каже да ће штета бити око милијарду евра.

        „Наша несрећа је толико велика да то свако добро види“, казао је премијер на састанку са међународним донаторима додајући да нам је, уколико желимо привредни опоравак, у наредним годинама неопходна помоћ међународне заједнице на сваки могући начин, укључујући новац.

        Вучић је рекао да Србију очекује озбиљна рехаблитација пруге Београд-Бар, као и да је укупно оштећено више од 50 јавних објеката, највише школа, и преко 300 пословних објеката.

        Оценивши да су електронергетски сектор и пољопривреда погођени више него остали привредни сектори, Вучић је навео да је поплављено између 75.000 хектара и 83.000 хектара пољопривредних површина.

        „То ће се одразити на блажи раст или пад пољопривредне и целокупне производње. Зато нам је потребно још интензивније спровођење економских реформи, али ћемо морати да генеришемо и већи привредни раст“, напоменуо је премијер.

        Због штете у елекстроенергетском систему, Србија свакодневно купује струју за пола милиона до милион евра, додао је Вучић и као охрабрујући податак поменуо да ће Колубара данас мало повећати производњу те да ће и прве количине угља испоручити ТЕНТ-у.

        Вучић је, говорећи о међународној помоћи, посебно захвалио влади Норвешке и најавио да ће први објекти бити обновљени управо тим средствима, док ће највећи део обнове финансирати Влада Србије.

        Премијер је захвалио и владама Кине и Уједињених Арапских Емирата, рекавши да су на спашавању били ангажовани хеликоптери из Словеније, Швајцарске, Немачке, Македоније, Мађарске, Белорусије и Еулекса, а десет хеликоптера понудиле су САД.

        Поновио је да ће се штета процењивати на поштен и правичан начин и да су зато добродошли европски тимови у процени штете, додајући да је штета коју је Србија претрпела у поплавама прешла 0,64 одсто БДП, што је услов за помоћ из фонда ЕУ, те да, према тренутним проценама, износи више од потребних 174,5 милиона евра.

        У Србији имамо више од 140 колективних центара који се брину о људима, од којих је 47 у Београду и 93 широм Србије.

        Исељено је укупно 31.879 грађана, срушена или потпуно угрожена 1.763 објекта, поплављено 2.260 објеката, без Обреновца, рекао је Вучић и додао да је угрожено поплавама 39 општина, односно 1.643.832 становника.

        На категорисаним путевима срушено је 30 мостова, а оштећено 50, док је на општинским и некатегорисаним срушено и оштећено око 200 мостова, навео је Вучић.

        Услед одрона и клизишта оштећено је више од 20 категорисаних путева и више стотина општинских и некатегорисаних путева, а највећа је штета у финансијском смислу на Коридору 10, код Димитрвограда, где је процењена штета од десет и више милиона евра, изјавио је премијер на донаторској конференцији у Београду.

        Обнова земље правно и суштински биће припремљена у наредних десет дана, поновио је, а међународним донаторима још једном поручио да ће се процена штете радити на одговоран и поштен начин јер „не желимо и нећемо никога да варамо“.

        Он је међународне донаторе замолио да помогну и знањем, и новцем, али и сваким другим видом помоћи, истакавши да ће сваки динар који се добије моћи да се види и прати на сајту Министарства финансија и да ће то бити припремљено за неколико дана.

        Захваливши свима који су помогли Вучић је поручио да ће Србија то знати да цени и поштује, али да ће знати и да врати уколико то буде потребно.

Александар Вучић

Александар Вучић

ШЕФ Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт поручио је да се ЕУ обавезала да ће, заједно са осталим партнерима, сарађивати како би подржала напоре које Влада Србије улаже у борби с последицама поплава.

Он је поручио да су сви импресионирани брзим и координисаним реаговањем Владе Србије на катастрофалне поплаве које су погодиле Србију, као и масовним одзивом грађана који су пружили помоћ угроженима.

„То је прави приступ. Влада предводи ове напоре, а уследио је и изузетан одговор партнера из међународне заједнице. То сведочи о солидарности коју осећамо према Србији и другим земљама региона. И у будућности ћемо наставити на исти начин“, рекао је Девенпорт.

Такође, истакао је да ће Србија добити значајна средства из Фонда солидарности ЕУ, чији ће тачан износ бити познат након што се изврши процена штете, као и из претприступне помоћи, а да ће јој земље-чланице ЕУ помоћи и билатерално.

Када је реч о средствима из претприступне помоћи, Србија би могла да рачуна на реализацију 30 милиона евра помоћи, карткорочно.

„Без обзира што Србија није чланица ЕУ она има приступ Фонду као чланица, захваљујући статусу кандидата“, поновио је Девенпорт поруку европског комесара за регионалну политику Јоханеса Хана.

Према његовим речима, ЕУ обезбеђује свеобухватну помоћ од самог почетка – од напора за спсавање, преко хуманитарне помоћи до санације и дугорочне обнове.

Подсетио је и да је 14. маја активиран Механизам ЕУ за цивилну заштиту за Србију и БиХ, и да је 19 земаља понудило помоћ, да је ЕУ обезбедила помоћ у пумпама високог капацитета, агрегатима и да је велики акценат стављен на енергетику јер је то питање од виталног значаја.

Обезбеђен је тим од 200 људи који ће помагати Влади Србије у структурама контроле помоћи.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *