Вијести, Регион

ВУЧИЋ У ЛОНДОНУ: Сваког дана мењам сам себе, напредујем

У ЛОНДОНСКОЈ ШКОЛИ ЕКОНОМИЈЕ РЕКАО ДА СРБИЈА ИМА ПОТЕНЦИЈАЛ ДА ПОСТАНЕ ТРГОВИНСКИ ЦЕНТАР НЕ САМО У РЕГИОНУ, ВЕЋ И ШИРЕ

  • Оценио да је Србија јединствено тржиште за инвеститоре, кључним секторима економског развоја Србије назвао рударство, ИТ-сектор и ауто-индустрију
  • Тврдио у Лондону да будућност Западног Балкана неће више одређивати политика, већ економија, а истовремено изговорио: „Потребна нам је политичка храброст да владамо јавном потрошњом, политичка храброст да спроведемо неопходне реформе у области рада и политичка храброст да се чврсто држимо пута ка остваривању веће регионалне стабилности и економских могућности”

         ПРЕМИЈЕР Александар Вучић поручио је вечерас у Лондону да је Србија јединствено тржиште за инвеститоре и да, улажући у инфраструктуру и побољшање свог инвестиционог амбијента, има потенцијал да постане трговински центар не само у региону, већ и шире.

         Вучић је дводневној посети Лондону започео предавањем на Лондонској школи економије.

         Пред препуним амфитеатром, премијер Вучић је студентима одржао говор на тему „Поглед у будућност – Србија и Западни Балкан у Европској унији”.

         Током обраћања студентима, српски премијер је истакао да заједно морамо поново да изградимо регион као место где влада слобода и напредује отворено друштво, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

         „Али, за мене највећи изазов у региону није политичког већ економског карактера, зато што су економске тешкоће те које бацају мрачну сенку на наша стремљења”, нагласио је Вучић.

         Он је додао да је Србија прва у региону спровела фискалну консолидацију без икакве спољне интервенције, како би успешно превазишла финансијске тешкоће.

         „Сада смо више него икада раније охрабрени да идемо даље и учинимо више како бисмо променили тешку ситуацију у којој се наша земља налази. Оно што уједињује и покреће све ове реформе је потреба за политичком храброшћу. Потребна нам је политичка храброст да владамо јавном потрошњом, политичка храброст да спроведемо неопходне реформе у области рада и политичка храброст да се чврсто држимо пута ка остваривању веће регионалне стабилности и економских могућности”, истакао је Вучић.

         Премијер Србије поручио је вечерас у Лондону да будућност Западног Балкана неће више одређивати политика, већ економија.

         „Мислим да политика више није тако важна, економија је та која дефинише будућност Западног Балкана”, рекао је Вучић на почетку предавања на тему ”Поглед у будућност – Србија и Западни Балкан у Европској унији” на Лондонској школи економије (ЛСЕ), наведено је на Твитер налогу школе.

         Србија је, како је истакао, јединствено тржиште за инвеститоре и улажући у инфраструктуру и побољшање свог инвестиционог амбијента, има потенцијал да постане трговински центар не само у региону, већ и шире.

         „Србија је посвећена путу ка ЕУ, нећемо никога да молимо да нас прихвати; ми морамо да спроведемо реформе и да то заслужимо”, рекао је Вучић, навела је ЛСЕ на Твитеру.

         Указавши да Србија има добре односе са Русијом, Уједињеним Арапским Емиратима, Кином, истакао је да је најважнија ствар „модернизација и наставак реформи”.

         „Сваког дана мењам сам себе, напредујем. Ми нисмо идеални, али се веома трудимо да Србију учинимо бољом за наш народ”, рекао је премијер.

         Подсетивши да је и сам својевремено радио у продавници у Лондону за две фунте дневно, Вучић је студентима рекао „Ви сте у бољој позицији”.

         Премијер Србије је поручио и да „нико није недодирљив, и да нико неће моћи да се обогати на рачун државе”.

         Полиција је, како је подсетио, ухапсила све одговорне за напад на албанске пекаре и посластичарнице.

         Након предавања Вучић је одговарао на питања присутних.

         Упитан за цензуру у медијима, он је рекао да у Србији нема цензуре и додао да је њега лако напасти због његове прошлости.

         „Чујем озбиљне оптужбе за које не постоје докази”, рекао је он.

         Када је реч о посети Владимира Путина Београду, Вучић је рекао да је „улога Русије у ослобађању Београда веома очигледан разлог због чега смо позвали Путина на параду”.

         „Желимо да задржимо добре односе са Русијом, али то неће променити стратешки циљ – а то је приступање ЕУ”, истакао је он.

         На питање о пројекту Јужни ток, премијер је одговорио да је Србија потписала добар уговор.

         „Потписали смо добар уговор са Русијом о Јужном току, али одлучили смо да не почињемо рад – то је сада питање између ЕУ и Русије”, рекао је он.

         Говорећи о недавном инциденту на утакмици Србија-Албанија, Вучић је рекао да је „чак и УЕФА одлучила да Србији додели победу од три-нула због албанског дрона, и да је цео инцидент изазвала застава”.

         Када је реч о односима са Албанијом, Вучић је подсетио да је недавно после много година, поново успостављена авионска линија од Београда до Тиране и да је то добар знак помирења.

         „О српско-албанским односима треба да говоримо без острашћености, треба да се фокусирамо на повезивање наших економија”, рекао је Вучић.

         Упитан који су кључни сектори економског развоја Србије, премијер је рекао да је то рударство, ИТ-сектор и ауто-индустрија.

         Он је додао да је веома поносан на Ер Србију која је, како је истакао, „добар пример успешног јавно-приватног партнерства и најбољи авиопревозник у региону”.

         Вучић је на крају додао да се нада да ће ускоро доћи до ублажавања визног режима Велике Британије за грађане Србије, али да то зависи од британске владе, навела је ЛСВ на Твитер налогу.

„Веријеш ли ти жено својим очима или мени? Ово је фалсификат!“ / Фото: misha.blog.rs

„Веријеш ли ти жено својим очима или мени? Ово је фалсификат!“ / Фото: misha.blog.rs

Вучић борави у дводневној посети Лондону током које ће се састати са британским министром спољних послова Филипом Хамондом и градоначелником Лондона Борисом Џонсоном.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *