Вијести, Регион

Вучић се залаже за већа права Бошњака у Србији

SKUPSTINA

Београд – У Скупштини Србије, уместо у 11.00, нешто пре 12 сати настављен је седница о реконструкцији владе, а посланици опозиције су одмах почели да рекламирају повреду пословника због кашњења седнице.

Председник парламента Небојше Стефановић рекао је да је почетак седнице одложен зато што премијер Србије Ивица Дачића има састанак с француским министром за европске интеграције Тјеријем Репантеном.

Посланици би у наставку седнице требало да почну да користе пет сати предвиђених за расправу, а након тога нови министри треба да положе заклетву.

Пријављено је 68 говорника.

Уједињени региони Србије гласаће против реконструкције владе, а како је објаснио шеф посланичке групе УРС Владимир Илић главни разлог зашто ће његова странка гласати против реконструкције Владе је притивречност у експозеу премијера Ивице Дачића и онога што ради и говори.

„Дачић не може бити будућност Србије као што се представља, а да на другој страни каже за неког да је плусквамперфект. Дачић је симбол прошлости, са њим Србија иде уназад, у прошлост“, рекао је Илић новинарима у Скупштини Србије где је у току трећи дан расправе о избору нових министара.

УРС је био члан владајуће коалиције до реконструкције Владе, када је Дачић одлучио да та странка више не буде члан владајуће коалиције.

Илић је казао да Влада на челу са Дачићем нема реформски потенцијал и није спремна да изведе преко потребне промене.

„Вучић је јасно опредељен за промене и реформе, али Дачић није искрено за реформе. Дачић није одговорио на кључна питања на који начин ће извести реформу пензионог система и тржишта рада, и који су његови одговори на изазове економске политике“, рекао је посланик УРС.

Илић је рекао да је Симпо заправо симбол економске политике премијера Дачића.

„Неистина је оно што каже премијер везано за Симпо да (лидер УРС Млађан) Динкић и УРС гледају на раднике Симпа као на статистику, бројке, него напротив Динкић и УРС су предложили решење које је спас Симпа“, рекао је он.

„Дачић заправо жели да заштити власнике Симпа, да их аболира за неплаћање пореза и то не ради само данас, то ради свих ових година и зато сумњам у његову економску политику. Његова економска политика се види из начина на који је вођена Галеника, осигурање Дунав и Србијагас. Са таквом економском политиком нема реформи и нема бољитка“, рекао је Илић.

Шеф посланичке групе Демократска странке (ДС) Борислав Стефановић изјавио је данас да је рок трајања реконструисане Владе Србије до превремених парламентарних избора, који се могу очекивати до краја године или у марту.

Ово је Влада привременог карактера, по систему „држи води док мајстори оду“, рекао је Стефановић новинарима у Скупштини Србије.

Он је оценио да је то Влада „у најави“, јер стално најављује шта треба радити, а ништа не предузима на решавању проблема.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да Влада неће толерисати дугачије опхођење државних институција према грађанима који нису Срби.

„Желим да сваки Бошњак или Србин у Сјеници, Тутину, Пријепољу.., на једнак начин доживљава ову владу и да зна да су јој сви људи исти“, казао је Вучић.

Он је то рекао поводом излагања посланика Странке демократске акције Санџака Ениса Имамовића који је указао да су Бошњаци у Санџаку у тешком положају због неразјашњених убистава и „селективне примене закона“ и незапослености која је у Тутину већа од 70 одсто, а у Новом Пазару 52 одсто.

Вучић је рекао да ће до краја дана проверити све што је чуо од Имамовића и „ако има истине“ у излагању Имамовића, „преузећемо одговарајуће мере“.

„Разлике у опхођењу и понашању у тужилаштву, полицији… према појединцима јер су друге вере и нације, нећемо толерисати“, казао је Вучић.

Он је рекао да се не плаши изласка незадовољних грађана на улице, али сматра да се проблеми не решавају на улицама, већ у институцијама.

Вучић је позвао привреднике и житеље Санџака који имају било какву идеју за развој тог краја да о томе обавесте Владу да би добили помоћ за то.

„Не помажемо ми само странце, већ и добре домаће планове“, додао је Вучић.

Имамовић је након Вучићевог излагања рекао да подржава реконструкцију владе.

Једини албански посланик у скупштини Србије, Риза Хаљими затражио је да се „заустави дискриминаторска политика“ према његовим сународницима и преиспита рад Координационог тела за југ Србије који, како је навео, доказује ту дискриминацију.

„У току 13 година рада тог тела за југ Србије, где Албанци чине 65 одсто становништва у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи, ниједном није размотрена могућност да Албанац буде председник тог тела или шеф“, казао је Хаљими и додао да дуго у тој канцеларији није радио ниједан Албанац.

Хаљими је указао да је стопа незапослености Албанаца у Прешевској долини 80 одсто, а рекао је и да још није санирана штета у тој области настала 1990-их година.

Партија уједињених пензионера Србије (ПУПС) подржаће избор нових министара јер је премијер Ивица Дачић у експозеу најавио да ће влада упоредо радити на економском развоју и социјалној политици као најбитинијем сегменту за ПУПС, рекао је данас посланик те партије Момо Чолаковић.

„Кроз економски развој, производњу и запошљавање, спроводићемо и друге реформе као што је питање пензијско-инвалидског осигирања“, рекао је Чолаковић новинарима у Скупштини Србије.

Поводом најављене реформе пензијско-инвалидског осигурања, Чолаковић је рекао да се не могу реформисати стечена права нити се смањити најниже пензије.

Заменик председника и посланик Јединствене Србије Петар Петровић изјавио је да ће та странка подржати промену министара у Влади Србије и да је сигуран да ће нови министри учинити све да се поправи економско и привредно стање у земљи.

Седница на којој се расправља о новим члановима владе, почела је у петак, а на њеном почетку премијер је представио експозе у коме се, између осталог, наводи да је циљ реконструкције владе да убрза Србију и да је промени.

Након тога је уследило обраћање шефова посланичких група, које је прекидано репликама посланика опозиције и позивањем на повреде пословника.

Расправа је била бурна и у суботу, а тај дан у парламенту обележила је полемика посланика опозиције с премијером и првим потпредседником Владе Александром Вучићем, између осталог и о начину на који је представљен експозе.

Социјалистичка партија Србије (СПС) предложила је за министра саобраћаја Александра Антића, за министра без портфеља задуженог за евроинтеграције Бранка Ружића, за министра просвете, науке и технолоског развоја Томислава Јовановића, а за министра културе Ивана Тасовца.

Заједнички кандидат Српске напредне странке (СНС) и СПС-а за министра омладине и спорта је Вања Удовичић.

СНС је предлозио да на месту министра привреде буде Саша Радуловић, финансија Лазар Крстић, пољопривреде Драган Гламочић, регионалног развоја и локалне самоуправе Игор Мировић и одбране Небојша Родић, а министар без портфеља би требало да буде и Александар Вулин.

Текст заклетве које ће положити нови министри гласи: „Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем се да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије“.

Вучић: Србија није у рецесији

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да се у Србији тешко живи, али да она данас није у рецесији. Србија има после неколико година раст БДП, индустријски пораст и раст извоза највећи у много претходних година, напоменуо је Вучић одговарајући на питање посланика са изборне листе Ниједан од понуђених одговора Николе Тулимировића.

Није то баш све тако добро, као што би можда на начин када ја говорим изгледало, јер ту има много структурних проблема, од висине јавог дуга који је драматичан до нерешених проблема у јавним предузећима и у јавној управи, напоменуо је он. Вучић је рекао да држава Србија сваке године између 100 и 150 милиона евра потроши на различите врсте подстицаја за запошљавање. По први пут после пет година имамо заустављање раста незапослености и нешто мањи број незапослених него што је био у ранијем периоду, али је то и даље огроман број људи -преко 750.000 људи, истакао је Вучић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *