Вијести, Свијет

Главне мете америчких шпијуна: Русија, Кина, Иран и Куба

ИЗ ТАЈНОГ „БУЏЕТСКОГ ОБРАЗЛОЖЕЊА НАЦИОНАЛНОГ ОБАВЕШТАЈНОГ ПРОГРАМА“ ПРИПРЕМЉЕНОГ ЗА КОНГРЕС САД

Околност да се међу „метама“ нашла и јеврејска држава – објашњена је у документу тиме што Вашингтон занимају тајне „не само непријатеља, већ и пријатеља“

РУСИЈА је и даље једна од главних „мета“ обавештајних служби САД.

Америчке специјалне службе нису у стању да прогнозирају евентуалну реакцију руских власти на „потенцијално дестабилизујуће догађаје у Москви као што су масовне акције протеста и терористички напади“.

Ова два признања се налазе у поверљивом „Буџетском образложењу националног обавештајног програма“ припремљеном за Конгрес САД, које је дошло у посед листа „Вашингтон пост“.

И овај документ је добијен од Едварда Сноудена – бившег сарадника америчких специјалних служби, који је побегао у иностранство и раскринкао програме за електронско шпијунирање, које су власти САД користиле у земљи и иностранству.

Русија је сврстана међу „приоритетне циљеве“ америчких обавештајних служби, заједно са Кином, Ираном, Кубом и Израелом.

Околност да се међу „метама“ нашла и јеврејска држава –објашњена је тиме што Вашингтон занимају тајне „не само непријатеља, већ и пријатеља“.

Као земља „тешка за продирање“ назван је Пакистан.

„Најзатворенијом“ земљом за САД, ако је веровати публикацији, сматра се Демократска Народна Република Кореја.

Тврди се да Американци – кад је у питању Северна Кореја – имају више „критичних празнина у знању“. И наводи пет тачака које се тичу нуклеарног и ракетног програма Пјонгјанга.

Још се признаје да амерички шпијуни и аналитичари „готово ништа не знају о намерама“ лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна.

Тероризам се у овом документу означава као главна претња националној безбедности САД.  Тиме се оправдава то што је на антитерористичким програмима тренутно ангажован сваки четврти од 107 хиљада запослених у америчком обавештајном систему. У те сврхе иде и отприлике трећина свих трошкова тих служби.

Американци имају још пет великих приоритета: стајање на пут ширењу нуклеарног и других врста оружја са масовно уништавање, упозоравање врха САД о најбитнијим догађајима у иностранству, контраобавештајно деловање и извођење сајбер операција.

 

Превела Марија Петрова

http://fakti.org/globotpor/quo-vadis-orbi/glavne-mete-americkih-spijuna-rusija-kina-iran-i-kuba

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *