Вијести, Регион

ВУЧИЋ: Да будем искрен, тражио сам од премијера Орбана и савете

РАЗГОВАРАЛИ О ИЗГРАДЊИ ПРУГА БЕОГРАД-БУДИМПЕШТА И СУБОТИЦА – СЕГЕДИН – БАЈА И О ОТВАРАЊУ ВЕЋЕГ БРОЈ ГРАНИЧНИХ ПРЕЛАЗА

  • ВУЧИЋ: Постигли смо висок ниво сагласности. Ниједан предлог који долази из Мађарске Србија неће гледати „испод ока“, већ ће настојати да гради добре односе, са више поверења
  • ОРБАН: Србија има јаку и одлучну владу и надам се озбиљној сарадњи између две владе у наредном периоду. Мислим да сам сада стекао партнере за будуће године. Ако има проблема – можемо да рачунамо једни на друге
  • НИКОЛИЋ: Окренимо се будућности и новој историјској страници у нашим односима. У том духу мора бити и наш поглед у прошлост у којој су Србија и Мађарска некада биле на истим, а некада на супротстављеним странама
  • ОРБАН: Београд је капија Европе према Балкану и ЕУ не може дуго да опстане без Србије и Београда. То би било као кад би неко постављао врата према истоку ван ограде

 

        ОДНОСИ Србије и Мађарске су у успону, изјавио је данас премијер Александар Вучић након прве заједничке седнице влада двеју држава у Београду, поручивши да ће Србија бити добар и одговоран партнер Мађарској.

          „Односи Србије и Мађарске су у успону и уместо формално добрих, традиционално неповерљивих односа, надам се да сада успостављамо односе поверења, искрености, поштовања и разумевања. А што се тиче премијера Виктора Орбана, кога ми овде у Србији доживљавамо као пријатеља… и он и чланови његове владе увек су добродошли“, рекао је премијер.

         Вучић је у изјави за медије у Палати Србија рекао да је у разговору „у четири ока“ са Орбаном било речи о конкретним видовима сарадње две владе и то на питањима почев од мађарске подршке Србији на њеном европском путу до изградње железничке и путне инфраструктуре.

         Премијер је посебно истакао да је с мађарским колегом разговарао о изградњи пруге Београд-Будимпешта и Суботица-Сегедин-Баја, као и отварању већег број граничних прелаза.

          „И да будем искрен, тражио сам савете у вези са нашим заједничким економским и политичким проблемима, али и темама које ћемо морати да разматрамо и решавамо у будућности, попут Јужног тока“, навео је Вучић.

         У разговору је, према оцени премијера, постигнут висок ниво сагласности, а његова је порука да ниједан предлог који долази из Мађарске Србија неће гледати „испод ока“, већ ће настојати да гради добре односе, са више поверења.

         Најавио је разговоре о питањима из области образовања, просвете и културе, додајући да је премијер Орбан предложио стипендирање 50 особа из Србије у Мађарској, као и да наша земља преузме да школује одређени број Мађара у Србији.

          „Могућности наше билатералне сарадње су огромне. Договорили смо да у појединим пројектима учествујемо скупа да бисмо обезбедили заједнички приступ ЕУ фондовима и како бисмо овај тежак тренутак искористили да учврстимо нашу инфраструктуру“, рекао је премијер нагласивши да ће Србија увек бити добар и одговоран партнер Мађарској.

ОРБАН: Надам се озбиљној сарадњи с одлучном Владом Србије

         ПРЕМИЈЕР Мађарске Виктор Орбан изјавио је данас да Србија има јаку и одлучну владу те да се нада озбиљној сарадњи између две владе у наредном периоду.

         Он је рекао да Мађарска подржава прикључење Србије Европској унији, као и да је свом колеги потврдио да не може да дође до био каквих потешкоћа које би промениле такву одлуку његове земље.

          „Србија је наша морална обавеза и то је политика историјског заједништва Србије и Мађарске“, рекао је Орбан.

         Орбан је рекао и да, иако тренутно питање проширења ЕУ није популарно у тој заједници, да ће његова земља урадити све да питање проширења постане прихватљиво.

         Орбан је истакао и да је Вучић одлучан и амбициозан партнер као и да је пре неколико година са тадашњим премијером Србије Зораном Ђинђићем потписао више тачака споразума који је могао да буде основа за поверење између две земље, али да је његово спровођење из познатих разлога обустављено.

          „Мислим да сам сада стекао партнере за будуће године“, рекао је Орбан.

         Мађарски премијер је у име грађана своје земље изразио саучешће српском народу због страдалих и штете у недавним поплавама.

         Према његовим речима као што је Србија помогла Мађарској у поплавама прошле године, то исто је учинила и његова земља ове године.

          „Ако има проблема можемо да рачунамо једни на друге“, поручио је Орбан.

         Означивши као водећи пројекат сарадње пругу Београд-Будимпешта, он је потврдио да ће мађарска страна обезбедити све услове за модернизацију железничког саобраћаја на тој релацији, јер, како је приметио, неприхватљиво је да за путовање возом од Београда до Будимпеште у 21. веку буде треба осам сати.

          „Зато ћемо учинити све да се то путовање преполови“, додао је Орбан.

         Најавио је да ће у наредном периоду бити повећан број граничних прелаза између Србије и Мађарске те да је циљ да се уместо на 55 километара прелази отварају на сваких 20 километара.

          „То нису стандарди Европе, али ће бити боље“, нагласио је Орбан.

         Будимпешта жели да у Србији школује мађарске студенте, али и да се српски студенти образују у њиховој земљи, рекао је Орбан истакавши да би процес нострификације диплома требало брже да се одвија.

         Он је поздравио и добру намеру премијера Вучића који, како је навео, признаје тежње мађарске заједнице у Србији да живе као грађани Србије, али и да сачувају сопствени идентитет.

Потписано више споразума између Србије и Мађарске

 

         ПОСЛЕ седнице Владе Србије и Мађарске потписано је више споразума из области саобраћаја, животне средине и сарадње министарства унутрашњих послова.

         Споразум између Владе Србије и Владе Мађарске о друмском превозу путника и ствари потписали су потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић и министар за национални развој Мађарске Миклош Шестак.

         Споразум између Владе Србије и Владе Мађарске о правном статусу Регионалног центра за животну средину за Централну и Источну Европу потписали су министарка пољопривреде и заштите животне средине Србије Снежана Богосављевић-Бошковић и државни секретар Министарства пољопривреде Мађарске Иштван Нађ.

         Министри унутрашњих послова Србије и Мађарске Небојша Стефановић и Шандор Пинтер потписали су протокол између два министарства о оснивању и функционисању заједничког контакт центра за сарадњу полиција.

         Они су потписали и протоколе о мешовитим патролама дуж заједничке границе и о функционисању прелаза Бачки виногради.

Виктор Орбан и Александар Вучић

Виктор Орбан и Александар Вучић

НИКОЛИЋ: Београд је капија Европе на Балкану

ПРЕДСЕДНИК Србије Томислав Николић и Виктор Орбан отворили су данас одељење за културу мађарске амбасаде у Београду, а мађарски премијер је оценио да „Европска унија не може дуго да опстане без Србије“, јер је Београд „капија Европе према Балкану“.

„Београд је капија Европе према Балкану и ЕУ не може дуго да опстане без Србије и Београда. То би било као кад би неко постављао врата према истоку ван ограде“, рекао је мађарски премијер.

Орбан је оценио да Мађарска има интерес да „сваки, баш сваки њен сусед, постане члан Уније“, јер је то начин и да се постигне апсолутна безбедност његове земље.

„Наш циљ је да свака нација и народ осећају Европу својим домом. Српски народ, као део велике европске породице и европске културне баштине, жели да припада овој заједници“, навео је Орбан.

Он је додао да мађарска влада подржава напоре наше земље на европском путу.

„То није питање актуелне политике, већ принципијелни став и морална обавеза коју имамо, захваљујући заједничкој историји и коренима у средњој Европи“, поручио је премијер Мађарске.

Председник Николић је оценио да је политички дијалог између Београда и Будимпеште „на највишем и високом нивоу интензивиран у последње две године“.

„Уверен сам да ће разговори током самита допринети продубљивању политичких, економских, културних и свих других облика сарадње између Србије и Мађарске“, рекао је Николић, осврнувши се на чињеницу да ће у Београду данас бити одржана заједничка седница влада двеју земаља.

Николић је рекао да су значајан подстицај унапређењу дијалога и јачању сарадње у свим областима од заједничког интереса дале заједничке посете председника, а посебно прошлогодишња посета мађарског председника Јаноша Адера Београду и то што су Адер и он тада заједнички одали пошту невино страдалим Србима и Мађарима током Другог светског рата у Чуругу.

„Тада смо се сагласили у свему, а ја бих и сада поновио нашу опредељеност да се окренемо будућности и новој историјској страници у нашим односима“, рекао је он и додао да у том духу мора бити „наш поглед у прошлост у којој су Србија и Мађарска некада биле на истим, а некада на супротстављеним странама“.

Председник Србије је рекао да су Србија и Мађарска због географског простора и упућености једних на друге изградиле чврсте историјске и културне везе, а да данас две земље спаја и заједничка визија европске будућности региона.

„Ваша доследна подршка остваривању наших аспирација ка чланству у ЕУ је изузетно драгоцена“, поручио је председник Николић.

Двојица званичника су изразила задовољство због отварања одељења за културу мађарске амбасаде, које ће бити и седиште Културног института Балаши – „Мађарски колегијум Београд“.

Орбан је нагласио да је отварање ове културне установе „разумљиво само по себи“, будући да је Београд вековима био престоница културе и стециште народа и вера.

„Две нације могу да се упознају, а за нас Мађаре је веома важно и да се заволе“, истакао је премијер Орбан и додао да се Мађарска залаже да свака нација успешно сачува културни идентитет у Европи.

Николић је рекао да савремена уметност, просвета и наука у обе земље вуку своје корене из заједничке прошлости, а како је навео, потврда тога је и чињеница да је најстарија књижевна и културно-научна институција српског народа – Матица српска – основана 1826. године у Пешти.

Он је подсетио на нека имена уметника који су стварали на простору обе државе, попут композитора Корнелија Станковића, сликара Петра Добровића и песника Александра Петровића, познатијег под именом Шандор Петефи…

Седиште Института је у Грачаничкој улици 14, а његов директор Јанош Деже изразио је наду да ће рад ове културне установе допринети да се српски и мађарски народ боље упознају.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *