Вијести, Регион

Вршачки виногради – где је истина?

Динкић оптужио Николића за продају „Вршачких винограда” – Николић тражи истрагу против Динкића.

Млађан Динкић - преварант и/или лопов?

Млађан Динкић – преварант и/или лопов?

  • ДИНКИЋ: „Из кабинета председника државе су звали више пута да се тај уговор потпише зато што је председник Николић тада путовао у Кину и мислио је да би то помогло нашим билатералним односима”
  • НИКОЛИЋЕВ КАБИНЕТ: „Из кабинета тадашњег министра Млађана Динкића и заменице директора Агенције за приватизацију вршен је притисак да се потпише уговор зато што је власник компаније Гуан Нан наводно близак са државним руководством Кине”

БИВШИ министар привреде и финансија Млађан Динкић изјавио је да су сарадници председника Србије Томислава Николића вршили притисак да се потпише штетан уговор о продаји Вршачких винограда кинеској фирми Гуан Нан, а из Николићевог кабинета узвраћају – да је притисак вршен из кабинета Динкића, који треба да буде предмет истраге.

Динкић у интервјуу за Политику каже да је почетком августа по његовом налогу Агенцији за приватизацију послат допис којим је забранио да се потпише уговор са Гуан Наном и дао налог да се исправе уочене мањкавости тог уговора.

Препорука Министарства је била да се поништи лицитација ако кинеска страна те корекције не прихвати, а она није прихватила, али су, каже Динкић, на њега као министра вршени политички притисци да се уговор са Кинезима потпише.

„Из кабинета председника државе су звали више пута да се тај уговор потпише зато што је председник Николић тада путовао у Кину и мислио је да би то помогло нашим билатералним односима”, тврди бивши министар.

Из кабинета председника Србије кажу да је он заједно са својим сарадницима указао влади на штетност предлога уговора о продаји Вршачких винограда кинеској компанији Гуан Нан, а да је из Динкићевог кабинета вршен је притисак да се уговор потпише и да Динкић за сопствену корупцију оптужује председника.

Председник Србије Томислав Николић

Председник Србије Томислав Николић

 

„Из кабинета тадашњег министра Млађана Динкића и заменице директора Агенције за приватизацију вршен је притисак да се потпише уговор зато што је власник компаније Гуан Нан наводно близак са државним руководством Кине”, наведено је у саопштењу.

Како се истиче, чак је и сарадница Динкића Оливера Аранђеловић, заменица директора Агенције за приватизацију и председница Управног одбора Вршачких винограда, дошла у Пекинг приликом посете председника, покушавајући да изврши притисак не би ли се тај уговор штетан по Србију ипак потписао.

„Господин Динкић данас има лагодну позицију да без одговорности из опозиције руководи пословима и новцем државе са нашим најзначајнијим иностраним партнером. Уместо тога, он би требало да буде предмет истраге да би се видело да ли смо у праву када смо га деценијама оптуживали за уништавање свега чега се дотакао”, напомињу у кабинету Николића.

На жалост, додају, сада имамо парадоксалну ситуацију да он руководи најзначајнијим државним инвестицијама и истовремено за сопствену корупцију оптужује председседника Републике.

Из кабинета Николића поручују да председник Србије нема удела ни у једној приватизацији, или инвестицији, изузев промоције Србије као повољне дестинације за инвестиције.

„Познато је јавности да он не врши притисак ни на кога, већ да је сам често предмет притисака. Уместо што је толико посвећен конструисању обмана и лажи, господин Динкић је требало да буде макар мало посвећен стварању услова за бољи живот грађана, за шта је био одговоран као наводни експерт”, закључује се у саопштењу председника Србије.

Министар привреде Саша Радуловић изјавио је почетком ове недеље да је приватизација Вршачких винограда била катастрофална и да Министарство привреде захтева да се поступак поништи.

Извор: Факти

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *