Вијести, Свијет

Кинеска армија због острва Сенеку у стању узбуне?

Кинеска армија због спорне ПВО-зоне у стању „повишене борбене готовости”.

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ НРК У ЗОНУ – У „РЕДОВНО ПАТРОЛИРАЊЕ” – ПОСЛАЛО НЕКОЛИКО ЛОВАЦА СУ-30 И Ј-11.

Б52 - амерички авион који је недавно „посетио“ спорну зону

Б-52 бомбардер коришћен за патролирање кинеским простором.

 

  • Пекинг одговорио на америчко, јапанско и јужнокорејско „бушење” своје новоустановљене зоне под чијим су „кишобраном” и спорна острва Сенкаку

НАПЕТОСТ над Источним кинеским морем из дана у дан расте.

Прво су амерички бомбардери Б-52 демонстративно „избушили” ваздушни простор који је Пекинг прогласио својом ПВО-зоном. За њима су то исто урадили јапански и јужнокорејски војни авиони.

То више није могло да прође са реакцијом Пекинга у стилу: све време смо вас држали на оку, али намерно нисмо ишли на заоштравање. Међутим, после најновијих „бушења” – заоштравање је уследило.

Кинеско Министарство одбране наредило је својим авионима-ловцима да започну патролирање унутар нове ПВО-зоне унутар које су се нашла и спорна острва Сенкаку.

Сенеку острва

Сенеку острва

Пуковник кинеског Ратног ваздухопловства Шен Џинке саопштио је да је „редовно патролирање” већ почело и да се у ПВО-зони већ налази „неколико ловаца Су-30 и J-11 (кинеска лиценцна верзија совјетског ловца Су-27).

Исти пуковник је при том нагласио: „Ловци су појачали контролу над могућим ваздушним циљевима унутар зоне. Њихова мисија има одбрамбени карактер и у складу је са међународном праксом”.

Да све није баш тако просто и безазлено, сведочи и ово наглашавање у саопштењу кинеског министарства: „Наше снаге су у стању повишене борбене готовости и спремне да делују у зависности од различитих ваздушних претњи да би осигурале нашу ПВО-безбедност”.

Није јасно да ли ће се овакво „патролирање” наставити и наредних дана.

 

Извор: Факти

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *