Вијести, Регион

ВИКТОР ПОНТА: Неће бити никаквог Јужног тока!

РУМУНИЈА ЈЕ ПРОТЕКЛИХ ГОДИНА УВОЗОМ ГАСА ИЗ РУСИЈЕ ПОКРИВАЛА 22 ДО 42 ОДСТО СВОЈИХ ПОТРЕБА

  • За Румунију је најважнија – нагласио је Понта – енергетска независност од Русије. Зависити од Запада – то није тако страшно, чак је добро. Важно је не зависити од Истока

         РУМУНСКИ премијер Виктор Понта изјавио је да Јужног тока – неће бити.

         Понта је прво рекао да „енергетска независност земље значи и – политичку независност“, па нагласио да Букурешт истовремено брине и о енергетској безбедности Молдавије.

         Саопштио је да ће производња гаса у Румунији од 2019. бити довољна да покрива потребе и Румуније и Молдавије. Додуше, одмах се оградио, рекавши: „Ако се оправдају прогнозе о резервама гаса у Црном мору”.

         Понта је руководство националне гасне компаније Transgaz позвао гради гасовод према будућим налазиштима у Црном мору и да се прикључи гасоводним пројектима TAP и TANAP који треба да у ЕУ доведу гас из Азербејџана.

         „Неће бити никаквих других пројеката. Неће бити никаквог Јужног тока! За Румунију је најважнија енергетска независност од Русије. Зависити од Запада – то није тако страшно, чак је добро. Важно је не зависити од Истока који по свом нахођењу отвара и заврће вентил”.

Румунски премијер Виктор Понта

Румунски премијер Виктор Понта

Румунија је протеклих година увозом гаса из Русије покривала 22 до 42 одсто својих потреба

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *