Вијести, Регион

Везан сваки други возач и тек сваки десети путник

021619

Сигурносни појас током вожње у РС користи свега 11 одсто путника на задњим сједиштима аутомобила или тек сваки десети, показују подаци најновијег истраживања Ауто-мото савеза РС.

Поред тога, ова анализа, добијена методом посматрања и која је у два бројања обухватила око 110.000 возача и путника у возилима, довела је до података и да сваки други возач и сувозач у РС користе појас приликом вожње у насељу, ван њега и на аутопуту.

АМС РС је у овом истраживању, приликом анализе, дошао и до фрапантних података, а то је да је на примјер у Шипову било везано свега четири одсто контролисаних возача, сувозача или осталих путника, као и у Билећи, гдје је појас користило свега девет одсто њих.

Исто тако, ова свеобухватна анализа показала је да је највише возача који су користили појас, у једном од бројања, било у Мркоњић Граду, 98 одсто, док је највише прописно везаних сувозача било у Осмацима, и то 96 одсто. Са друге стране, анализа је показала да је у Гацку било највише лица на задњем сједишту возила која су користила безбједносни појас, и то 85 одсто.

У закључку овог истраживања у АМС РС казали су да је степен употребе сигурносног појаса у РС незадовољавајуће низак. Навели су да је већа употреба појаса на отвореним путевима него у насељу, док је ово истраживање показало да жене као возачи и сувозачи користе више појас у односу на мушкарце.

“Код родитеља није развијена свијест о значају безбједног превоза дјеце у ауто-сједалицама”

„Одрасли путници на задњем сједишту скоро да не користе појас, док код родитеља не постоји развијена свијест о значају безбједног превоза дјеце у ауто-сједалицама или посебним подметачима“, наведено је у закључку истраживања. Приликом овог истраживања, користећи метод анкете, дошло се до сазнања да су главни разлози због којих испитаници користе појас безбједност и казна.

„На испитанике који не користе појас да га почну користити највише би утицала чешћа контрола полиције, веће казне и удобнији појас, што показује да је потребно мијењати казнене одредбе по овом питању“, наводе из АМС РС.

У Удружењу за унапређење безбједности саобраћаја РС казали су да је сигурносни појас елемент у возилу који значајно може смањити настанак тешких тјелесних повреда приликом саобраћајне несреће.

„То само по себи говори да везивање појаса нема алтернативу. Тако возач једноставно има пет пута већу шансу да преживи тешку саобраћајку ако је везан појасом“, рекли су у овом удружењу и додали да је примјетно да кампање и репресивне мјере од стране полиције у задње три године дају одређене резултате. Они су рекли да је прије четири године, када су они радили истраживање, сваки шести возач користио појас. Из тог разлога су, како наводе, предлагали да се приликом измјена Закона о безбједности саобраћаја промијени одредба и да казна за некориштење појаса буде повећна минимално на 60 КМ, са садашњих 30.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *