Вијести, Регион

Шуме у Српској озбиљно угрожене

032122

Велики број стабала четинара у појединим шумским газдинствима у РС се суши, прије свега због прошлогодишњег, али и овогодишњег дугог сушног периода, те напада поткорњака.

Да ситуација није нимало безазлена, потврдили су у више шумских газдинстава у РС, те ресорном министарству, гдје су казали да су затражили детаљну информацију од „Шума РС“ о стању на терену, посебно када је у питању поткорњак, те да ових дана очекују ту информацију.

Осим тога, сугерисано је да одмах буду предузете све мјере заштите.

Недељко Антић, директор ШГ „Лисина“ Мркоњић Град, рекао је да су они сушење стабала у том подручју спријечили тако што су исјекли сва сува стабла. Казао је да су имали око 1.000 кубика таквих стабала, која су уклонили. У ШГ „Бањалука“ кажу да редовно прате стање са сушењем стабала и да то сада држе под контролом.

У ЈП „Шуме РС“ рекли су да је крајем прошле и почетком ове године у РС присутна појачана појава сушења појединачних и мањих или већих група стабала.

„Појава сушења није присутна само у државним, него и у приватним шумама“, навели су из „Шума РС“. Они наводе да је појава сушења присутна у цијелој Европи, а не само у РС.

„Најугроженије врсте су храст китњак, јела, смрча и борови. У оваквим случајевима економска штета је неминовна“, кажу у овом предузећу. Појашњавају да појачано сушење има неколико разлога, а они су: промјена климе, шумски пожари, погрешни системи газдовања, отварање шума због изградње инфраструктуре, загађена животна средина, едафски фактори. Кажу да међу штеточинама у четинарима свакако предњаче поткорњаци, који се завлаче у кору дрвета и пресијецају проводне судове дебла, усљед чега се дебло суши, то јест нема више циркулације промета у дрвету.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *