Вијести, Регион

Весна Пусић: Шефови дипломатија ЕУ биће за одустајање од референдума у Републици Српској

КАКО ЛИ ВУЧИЋ УВЕК ПОГОДИ ШТА ЋЕ БРИСЕЛ ОД ЊЕГА ТРАЖИТИ

        ШЕФОВИ дипломатија Европске уније ће данас у Бриселу разговарати о ситуацији у Босни и Херцеговини и „иде се ка томе да се постигне договор о одустајању од референдума у Републици Српској“, изјавила је данас хрватска министарка иностраних послова Весна Пусић.

        Пусић је уочи министарског заседања ЕУ оценила да би одржавање референдума у РС „за последицу имало одустајање од устава БИХ и свега другог што је донео Дејтон“.

        „А рушење свега тога на питању закона око правосуђа би било претерано“, истакла је Пусић, додајући да ће у жижи министарске расправе ЕУ бити да БиХ и Република Српска потпишу споразум о примени Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ-БиХ.

         „Зато не видим друго решење већ да се од тога одустане и да БиХ преусмери на пут ка ЕУ“, додала је она.

        На опаску новинара да Босна, мада је недавно потписала споразум с ЕУ о покретању европских реформи и формирању координационог механизма у ту сврху и даље не напредује на путу ка ЕУ, Пусић је узвратила да „постоје препреке које су могле да се претпоставе и то преговорима треба превазићи“.

        Замољена да каже да ли је реално очекивати да, како обећава председништво БиХ, за највише две недеље буде успостављен координациони механизам РС и бошњачко-хрватске федерације за спровођење реформи и услова приближавања ЕУ, хрватска министарка је одговорила да је „сигурна да ће се то догодити, да ли баш за две недеље, али ће се постићи“.

Весна Пусић

Весна Пусић

Без обзира шта чине и намеравају политичке елите у БиХ, већина грађана жели напредак ка ЕУ, додала је хрватска министарка.

Бета

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *