Вијести, Регион

„Школа пријатељства“ на Тари обележила Дан српско-руског пријатељства

ПОСЕБАН УТИСАК ОСТАВИО НАСТУП ДЕЧАКА И ДЕВОЈЧИЦА ИЗ ДОНБАСА

  • Директор Руског института за стратешка истраживања генерал Леонид Решетњиков отворио изложбу посвећену Првом светском рату и белој емиграцији, која је припремљена овим поводом
  • Оснивач Наше Србије, Млађан Ђорђевић, изразио жељу да ова јединствена школа на нашем простору, која слави 15-годишњицу, прерасте у традиционално место сусрета деце православних народа

        У ШКОЛИ пријатељства Наше Србије, где се дружи 200 деце, обележен  je Дан српско-руског пријатељства.

        Тим поводом, децу су посетили директор Руског института за стратешка истраживања Леонид Решетњиков, посланик Државне думе Руске Федерације и потпредседник Одбора за науку и технологију Михаил Дегтјаров, отац Сергеј Шастин – заменик председавајућег Синодалног одељења Руске православне цркве за рад са младима и настојатељ Крутицког патријаршијског подворја у Москви, представници Фонда социјалних и културних иницијатива чији је оснивач Светлана Медведева, супруга премијера Руске Федерације Дмитрија Медведева, као и бројни добротвори и пријатељи Наше Србије.

        Гости су обишли све радионице које се реализују ове године у Школи пријатељства, а генерал Решетњиков је, праћен гостима, отворио изложбу посвећену Првом светском рату и белој емиграцији, која је припремљена овим поводом.

        Свечаност је употпуњена богатим културно-уметничким програмом, који су припремили полазници Школе пријатељства из сваке земље понаособ, представљајући тако сопствену културу, традицију и идентитет.

        Била је то прилика да деца из православних балканских држава у најранијем добу упознају културе својих вршњака из суседних земаља, али и шире.

        Посебан утисак на све присутне оставио је наступ дечака и девојчица из Донбаса.

        У оквиру програма наступили су и КУД из Ужица, београдски хор слависта и хор Крутицког подворја из Москве.  

        Присутне је поздравио оснивач Наше Србије Млађан Ђорђевић, који је изразио жељу да ће ова јединствена школа на нашем простору, која слави 15-годишњицу, прерасти у традиционално место сусрета православних народа.

        Госпођица Маринела Радовановић је поздравила присутне испред компаније „Холцим“ и у име генералног директора Клаудија Соареа, истичући задовољство због дугогодишње успешне сарадње овог предузећа и Наше Србије.

        Госте су топлим речима поздравили и генерал Решетењиков, Михаил Дегтјаров, о. Шастин и Сергеј Смирнов.

        Решетњиков је посебно истакао задовољство што је Наша Србија „пошла путем уједињења представника балканских народа и Русије“.

Леонид Решетњиков са малишанима

Леонид Решетњиков са малишанима

Дегтјаров је казао да овакви догађаји „чине свет безбеднијим“, а Смирнов изразио уверење да ће овакав камп у Србији дуго потрајати, између осталог и уз помоћ фонда Светлане Медведеве.

Шастин је посебно изразио задовољство што је овај догађај припремљен за дан Светог Сергеја Радоњешког, који је руски народ мирио и уједињавао, а тиме дао пример и нама у данима искушења.

Уз интерактивне образовне радионице и бројна предавања, свој деци у Школи пријатељства су на располагању бројне креативне и спортске секције: школа етнологије, екологије, сликања, иконосликарства, школе за текстил и дизајн, музике, фудбала, кошарке, одбојке, ритмичке гимнастике, тениса, борилачких вештина, школа за извиђаче и свакодневни вечерњи забавни програм.

Школа пријатељства траје до 23. јула.

Никола Девић

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *