Регион

Велибор Рајић: О политичкој судбини Санде и ДСС-а одлучиће локални одбори!

sanda-raskovic-andrej-mladenovic-

Да ли Санда Рашковић Ивић чини добро ДСС-у тиме што не дозвољава да локални одбори одлучују са ким ће у постизборну коалицију? Зашто Санда није избацила из странке Борка Илића Председника ГО ДСС-а у Новом Саду када је ДСС био на власти са СНС-ом до ове године?

Требају ли локални одбори странака да имају самосталност одлучивања са ким ће у постизборну коалицију?

Како Санда да образложи зашто није распустила локалне одборе ДСС-а који су ушли у постизборну коалицију са СНС-ом и избацила те особе из ДСС-а, када је избацила Андреју Младеновића јер је остао у локалној власти са СНС-ом пре само годину дана?

Ако се Санда поново кандидује за председницу ДСС-а и победи, верујем да ће сви одбори који су ушли у коалицију са СНС-ом да напусте ДСС и ето опет поделе.

Ако пак Санда не буде више председница ДСС-а и победи кандидат струје које је за коалиције са СНС-ом на локалима, тада верујем да ће Санда напустити ДСС, а са њом и један део чланова, и ето опет поделе.

Да ли је решење да се пусте сви на локалу да самостално одлучују са ким ће у коалицију?

Биће да Санда опет прави грешку тако што неће у предизборну коалицију са опцијама које слично размишљају али су за коалицију на локалима са СНС-ом. Наиме, ДСС није хтео да иде у предизборну коалицију са Самосталним ДСС-ом Андреје Младеновића на претходним изборима. Да је ДСС упутио позив Самосталном ДСС-у да иде у предизборну коалицију са ДСС-ом и Дверима, велике су шансе и  да би и Народна Мрежа Владана Глишића тада ишла у коалицију, и не би освојили само 5% на републичком нивоу, већ пар процената више, што је доста више мандата у Републичкој Скупштини. Друго, тада би била много већа вероватноћа да се пређе цензус и у неким локалима где Двери и ДСС нису прешли цензус као што је то случај у Новом Саду и ко зна још колко локала, а исто важи и за Покрајинску Скупштину. Ако Санда не жели да има у странци чланове који су за коалицију са СНС-ом на локалима, онда да ли сме да има нешто против да са таквим опцијама иде у предизборну коалицију, јер видимо да се ДСС осипа други пут по том истом питању (да ли на локалима сме да се иде са СНС-ом у коалицију)? Врло брзо би се видело која опција је боља(да ли треба пустити локалним одборима да самостално одлучују са ким ће у коалиције или не треба то допустити), а цензус би се прошао на много више локала.

Ако се годину дана након што је избачен Андреја Младеновић (који је иначе повукао добар део чланства ДСС-а са собом), појави у ДСС-у струја која фактички мисли исто, тј. да је могуће ићи у постизборну коалицију са СНС-ом на локалима, онда која је поента досадшњих деоба у ДСС-у? Шта ће на крају остати од ДСС-а ако се настави тако погубна унутарстраначка политика? У сваком случају ДСС је, може се то сада слободно рећи одиграо једну веома лошу улогу на српској десници с једне стране блокирајући ширу коалицију а с друге стране сам се разграђујући на безбројне групације.

Видовдан

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *