Вијести, Свијет

Ројтерс: Европска унија забринута због могућег оживљавања гасовода Турски ток

СМЕТА ЈОЈ „ЗАОБИЛАЖЕЊЕ УКРАЈИНЕ“ И ДОВОЂЕЊЕ У ПИТАЊЕ „КАСПИЈСКИХ ИСПОРУКА“

  • Једна високи званичник ЕУ британској агенцији анонимно рекао: „Ново пријатељство Турске са Русијом би могло постати проблем, уколико Русија покуша да Украјину замени Турском. То има смисла за Турску, јер би добила јефтинији гас из Русије, али ће то са собом донети проблеме, односно биће вероватно проблем за нас“

ПРОШЛОНЕДЕЉНЕ изјаве званичника Русије и Турске о могућем оживљавању пројекта изградње гасовода Турски ток који би повезао две земље, забринуле су дипломате из Европске уније, који, како наводи агенција Ројтерс, доживљавају овај пројекат као јачање позиције званичне Москве.

Аналитичари, међутим, тврде да је овај пројекат пре реторика него реалност, наводи британска агенција.

Европски званичници страхују да ће Турски ток бити проширен како би заобишао Украјину као транзитну руту за испоруке гаса ка Европи, што би, како додаје Ројтерс, повећало зависност од руске гасне компаније Гаспром и обуставило алтернативне испоруке из Каспијског региона.

„Ново пријатељство Турске са Русијом би могло постати проблем, уколико Русија покуша да Украјину замени Турском. То има смисла за Турску, јер би добила јефтинији гас из Русије, али ће то са собом донети проблеме, односно биће вероватно проблем за нас“, изјавио је један високи неименовани званичник ЕУ, преноси британска агенција.

Сарадња Русије и Турске, готово годину дана од турског обарања руског војног авиона је, према оценама аналитичара, још увек крхка, нарочито у условима кризе коју је проузроковао покушај војног пуча у Турској.

„У временима нестабилности, ако сте нормални, не улазите у велике инфраструктурне пројекте“, изјавио је Симон Таљапиетра из бриселске истраживачке компаније „Бројгел“.

Званична Москва за сада планира изградњу два од првобитно најављена четири крака Турског тока. Капацитет једног крака је око 15,75 милијарди кубних метара гаса годишње.

Споразум о изградњи гасовода Турски ток је постигнут у децембру 2014. године, након што се због изостанка сагласности Бугарске изјаловио пројекат изградње гасовода Јужни ток.

Првобитним планом је било предвиђено да четири линије гасовода Турски ток имају капацитет од 63 милијарде кубних метара гаса годишње. Међутим, генерални директор руског Гаспрома Алексеј Милер је изјавио прошле јесени да ће се градити само две линије гасовода, јер гасовод Северни ток 2 може да покрије растућу тражњу Европе за гасом.

Ројтерс: Европска унија забринута због могућег оживљавања гасовода Турски ток

Ројтерс: Европска унија забринута због могућег оживљавања гасовода Турски ток

Након што су турске војне снаге обориле у новембру руски војни авион на сиријској граници, руски министар енергетике Александар Новак је саопштио да су преговори о изградњи гасовода Турски ток обустављени.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *