Вијести, Регион

Уставност одредбе о солидарном порезу?

Селаковић о уставности солидарног пореза

БЕОГРАД –Министар правде и државне управе Никола Селаковић изјавио је данас да је на Уставном суду да оцени уставност одредбе о солидарном порезу.

На питање новинара да прокоментарише иницијативу групе професора Правног факултета за оцену уставности солидарног пореза, Селаковић је одговорио: „Није ми познато да је Народна скупштина Републике Србије уопште донела закон о солидарном порезу.„

„Онај ко је ексклузивно овлашћен да оцени уставност тих општих правних аката у Републици Србији јесте Уставни суд. Према томе, када се уставни суд буде огласио о томе онда ћемо знати да ли је нешто уставно или неуставно”, додао је министар правде.

 Никола Селаковић

Никола Селаковић

Професори Правног факултета саопштили су недавно да сматрају да солидарни порез крши два члана Устава – онај о јединственом правном поретку Србије и уставну одредбу о недискриминаторним основама опорезивања и најавили су да ће послати Уставном суду иницијативу за оцену уставности.

***

Професори Правног факултета хоће да укину солидарни порез

Смањење плате оним грађанима којима је држава послодавац кроз солидарни порез није у складу са Уставом Србије – тврди група интелектуалаца на челу са професорима Правног факултета Миодрагом Јовановићем, Гораном Дајовићем и Бојаном Спаићем. Они су зато покренули иницијативу за оцену уставности овог намета.

НОВАЦ – Међу потписницима су, до сада, декани Факултета политичких наука, Економског, фармације, те председница Друштва судија Србије, као и професори, лекари, судије и уметници, од чије плате држава убира солидарни порез.Проф. Миодраг Јовановић, иначе редовни професор Правног факултета, тврди да мера Владе коју зовемо солидарни порез крши два члана Устава – онај који говори о јединству правног поретка Србије, као и уставну одредбу о недискриминаторним основама опорезивања.

– Прва одредба је повређена тако што се очигледно на мала врата уводи нови порез. Иако он није тако “крштен” у закону, сами политичари и Влада говоре о овој мери као о порезу. Проблем је што код нас већ постоји Закон о порезу на доходак, који у члану 2 каже да се искључиво тим законом уређује опорезивање свих доходака грађана. Дакле, није дозвољено да се било којим другим актом уводи нови начин опорезивања – наводи професор Јовановић.

Он истиче да се овим “специјалним” законом којим се уводи солидарни порез, нарушава јединство правног поретка и намеће се пореско оптерећење противно тој одредби. С друге стране, каже он, крши се и одредба која јасно каже да порез мора да буде општи и да се базира на критеријуму економске моћи грађана.

Јовановић: Законом о умањењу нето прихода се заправо уводи дискриминација јер основни критеријум није економска моћ, већ радно место у јавном сектору | Фото: Бета

Јовановић: Законом о умањењу нето прихода се заправо уводи дискриминација јер основни критеријум није економска моћ, већ радно место у јавном сектору | Фото: Бета

– Законом о умањењу нето прихода се заправо уводи дисркиминација, јер основни критеријум није економска моћ, већ радно место у јавном сектору. Тамо има људи који мање зарађују, а има и оних који зарађују више од 100.000 динара. Таквих такође има и у приватном сектору, али они нису опорезовани – каже наш саговорник.
Ова иницијатива ће ускоро бити послата Уставном суду.
– Акција онлајн подршке није била посебно организована, будући да је започета у дане празника, и то тако што је послата на одређени број мејл адреса. Сада већ имамо око 400 потписа – каже Јовановић.

Извор: Политика, Танјуг, 24 часа

Солидарна уравниловка:
http://www.vijestio.com/vijesti/region/solidarna-uravnilovka/

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *