Вијести, Регион

Солидарна уравниловка

14. октобар 2013. Влада Републике Србије поново нам прети тзв. „солидарним порезом“, између осталог. (Више детаља…) Слично као и пре непуних пет година, у пролеће 2009. године, када је Владу предводио Мирко Цветковић…

Да се подсетимо, тада је предлагано да се стопа пореза повећа за 50% – са 12 на 18 одсто. (Подсетник 1…)

Од тога се међутим убрзо одустало и Влада се на крају определила за нешто другачији пакет мера. (Подсетник 2…)

Да ли ће и овога пута доћи до измена представљеног Владиног пакета не знамо, али ако тзв. “солидарни порез” буде примењен погледајмо како ће он отприлике утицати на плате наставног особља у високом образовању (на плате ненаставног особља углавном нема утицаја јер су оне већином испод 60000 динара у нето износу):

Оваква солидарна “уравниловка” наравно није нешто чиме можемо бити задовољни, али она није основни проблем. Основни проблем, основно питање, јесте колико је учешће буџетских издвајања за високо образовање у бруто домаћем производу (БДП). У Европској унији, којој, декларативно, тежимо, та издвајања у просеку износе од 1,08% до 1,26% БДП-а:

У Србији су та издвајања, у овом моменту, свега око 0,73% БДП-а. (За више детаља погледати текст од 18. јануара 2013, посебно напомену о промени методологије.) То је основни проблем. И док год се тај проблем не реши, док ово друштво напокон не почне да вреднује памет и знање, неће бити добро, и то не само запосленима у високом образовању, него ће и ова наша јадна држава само наставити да пропада. Са солидарним порезом или без њега.

 

Извор: СВОС – најелитнији (и најпаметнији?) синдикат Србије

Када је СВОС основан? ОДГОВОР:
Самостални синдикат високог и вишег образовања и студентског стандарда Србије (скраћено: СВОС) основан је 29. јуна 2005. године. Чланови Синдиката образовања Србије (СОС) запослени у високом и вишем образовању и студентском стандарду, који су били незадовољни тиме како је интересе запослених у тим делатностима заступао СОС, напустили су СОС и основали посебан синдикат запослених у поменутим делатностима. Синдикат је 29. септембра 2005. званично регистрован од стране надлежног министарства.

[ Напомена, 10.6.2009: На Ванредној скупштини СВОС-а, одржаној 25. марта 2009, промењено је име и донесен нови Статут СВОС-а. Ново име СВОС-а је Синдикат високог образовања Србије. ]

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *