Регион

Ускоро обновљени музеј СПЦ и Кинотека

Bratislav Petkovic

У фебруару би требало да буду отворени Музеј Српске православне цркве и Музеј Југословенске кинотеке у обновљеном здању, најавио министар културе Братислав Петковић. До краја године биће завршено реновирање 4.000 квадратних метара новог галеријског простора у Историјском музеју Србије.

Министар културе и информисања Братислав Петковић најавио је да би у фебруару требало да буду отворени Музеј Српске православне цркве и Музеј Југословенске кинотеке у обновљеном здању у Узун Мирковој улици.

Петковић је на састанку са уредницима највећих медијских кућа у Србији рекао да ће до краја године бити завршено реновирање 4.000 квадратних метара новог галеријског простора у Историјском музеју Србије.

По његовим речима та галерија имаће сталну поставку, а биће отворена изложбом о српским династијама, док би идуће године ту требало да гостује изложба поводом 100. годишњице Првог светског рата.

„Наредна, 2014. година биће у знаку стогодишњице Првог светског рата и у току су контакти са Музејем Првог светског рата у француском граду Молу који је заинтересован да организује у Београду изложбу“, рекао је Петковић.

По речима министра очекује се да до јесени буде завршена прва фаза обнове Музеја савремене уметности, а до краја месеца би требало да буде готов пројекат обнове Народног музеја у складу са расположивим новцем.

Министар је најавио да ће за следећу годину бити формулисана нова правила за конкурисање за национална признања за врхунске домете у култури (националне пензије), јер сада прописи изазивају недоумице.

„Има пуно замерки на уредбу о националним пензијама и покушаћемо то да уредимо на другачији начин“, рекао је Петковић и објаснио да се сада настоји да у складу са законом и уредбом у подједнакој мери буду заступљене све области.

Петковић је рекао да би у фебруару требало да буде завршена интерна ревизија финансијског пословања неколико установа културе.

Како је најављено за десетак дана биће познато и на који ће се начин Србија ове године представити на Бијеналу у Венецији, а биће формиран стручни савет за избор идејног решења.

Коментариши чланак

Коментара