Регион

Кинези граде нову деоницу Коридора 11

Gradnja-puteva

У марту кинеска компанија „Шандонг хај-спид груп“ почиње да гради нову деоницу Коридора 11, најавио државни секретар у Министарству грађевине Миодраг Јоцић.

Кинеска компанија „Шандонг хај-спид груп“ укључиће се у градњу Коридора 11 већ у марту, најавио је државни секретар у Министарству грађевине Миодраг Јоцић, наводећи да је деоница Лајковац – Љиг потпуно спремна за градњу.

Јоцић је рекао новинарима да је на тој деоници будућег аутопута од Београда према граници са Црном Гором комплетно завршена експропријација земљишта.

Министарство грађевине и урбанизма потписало је крајем децембра предуговор за изградњу дела Коридора 11 од Обреновца до Уба и од Лајковца до Љига са представницима компаније „Шандонг хај-спид груп“, а вредност те инвестиције је 333 милиона долара.

Јоцић је указао да ће се деонице од Сурчинске петље до Обреновца у Београду и од Прељине до Пожеге највероватније финансирати концесијом, у укупној дужини око 50 километара и да Министарство грађевине о томе припрема закључак за владу.

„Остале деонице до Пожеге су финансијски покривене и аутопут од Београда до Пожеге дугачак око 150 километара биће изграђен у предвиђеном року – за три године“, навео је Јоцић.

Србија је прекорачила лимит задуживања и мора, како је рекао, да размишља о концесијама и јавно-приватним партнерствима, али то није лако реализовати.

Што се тиче Шандонг хај-спид групе“, Јоцић је рекао да ће Коридори Србије организовати радну групу у којој ће бити представници више министарстава за преговоре око склапања финалног уговора и радови би могли да почну 30. марта, а можда и пре ако временски услови дозволе, како би се што више искористила грађевинска сезона.

Кинези ће добити списак солвентних домаћих компанија које ће учествовати у том послу више од 50 одсто, а то су предузећа као што су Планум, Енергопројект, Хидротехника, рекао је државни секретар.

„За то време ћемо завршити експропријацију за деоницу Обреновац – Уб, за коју је већ припремљено 540 решења и издвојене су паре за то у 2013“, указао је Јоцић.

Министар Илић је раније најавио да је рок за завршетак радова на изградњи деоница Обреновац – Уб и Лајковац – Љиг 38 месеци од потписивања уговора.

Он је навео да ће те деонице бити финансирана средствима из већ одобреног кинеског кредита уз камату од 2,5 одсто и да ће максимално одступање од пројектоване цене бити до 10 одсто.

Деоницу аутопута од Уба до Лајковца већ граде домаћи грађевинари, од Љига до Прељине азербејџанска фирма „Азвирт“ уз домаће путаре.

„Шандонг хај-спид груп“ је изградила најдужи мост на свету преко мора, дуг 42 километра.

Канал Београд-Солун значајан за развој Србије

Изградња пловног канала Београд – Солун доста би утицала на развој Србије, рекао је Јоцић и додао да тај пројекат има „енормну вредност“ у новцу имајући у виду који инжењерски проблеми морају ту да се реше.

„Али, с друге стране, министар Бачевић је помињао и регулисање наводњавања и тока Мораве, развој наводњавања и пољопривреде и ако се сагледава тај пројекат у мало ширем контексту шта све може да донесе, па чак и развој туризма, слика Србије у том делу би се доста променила“, навео је Јоцић.

Мора да се уради, према његовим речима, више бродских преводница, да се реши цела конфигурација тла и да се споји Морава и Вардар.

„Идеја изградње тог канала је стара више од 100 година и када би се тај пројекат реализовао до краја – то би био један феноменалан подухват. Са градјевинског и инжењерског аспекта то је изузетно компликован подухват“, рекао је Јоцић.

„Када све то једног дана урадимо много ће се скратити пловни пут од Дунава до Црног мора, а пошто је познато да је то један веома рационалан вид транспорта, може велика количина кабастих терета да се повезе и то би временом почело да се исплаћује“, навео је Јоцић.

Коментариши чланак

Коментара