Регион

У Русији објављен масовни лов на вукове

vuk

У Русији се одвија лов на вукове. У неколико региона Русије, између осталих у Источном Сибиру – у Забајкалском крају, као и у суседној Јакутији због учесталих напада је уведен режим ванредне ситуације. Хладна зима и глад су довели опасне месождере у села. Власти су морале да мобилизују ловце.

Специјалне бригаде су већ почеле лов. У току 3 месеца број вукова у Јакутији (регион на северо-истоку Сибира) треба смањити седмоструко: од 3 и по хиљада грла на 500. Месне власти су пружиле одредима све неопходно – гориво и метке, као и обећале плату за сваку кожу. Три најбоља ловца ће добити по милион рубаља. Узимајући у обзир огромне губитке фармерских газдинстава, такви су трошкови оправдани, – уверене су власти републике. Главна је опасност у томе, што се месождери блиско примичу насељима. О томе, како они делују, прича зоолог Дмитриј Појарков.

Чопори су веома различити по свом саставу, али у просеку имају по 10-12 грла. По правилу, основни састав је породица, односно, пар-оснивач, са једном или две генерације подмлатка. У Јакутији има довољно крпуних чопора, до 20 и више грла.

Осим Јакутије и суседног Забајкалског краја лов на вукове је објављен на Уралу – у Свердловској области, на Далеком Истоку – Хабаровском крају и на југу Сибира – у Туви. Тамо убијене месождере мењају за домаћу стоку. Тамо имају посла са вуковима не само ловци, већ и полицајци. Позивају их сељаци, када вукови нападају стоку. Један одред је чак употребио аутомат Калашникова. Међутим, не подржавају такве методе борбе сви у Русији. Заштитници животиња предлажу да се обнови популација зечева, које лове без икакве контроле. Међутим, експерт Фонда дивље проироде Владимир Кревер сматра да није то спас.

Разуме се, зец није једина храна за вукове. Зависно од региона комплет тих жртава је различит. У принципу број вукова 3,5 до 5 хиљада је стабилан у току више година.

И научници, и заштитници животиња су сложни у томе да том проблему треба прићи комплексно. За сада у борби између месождера и човека побеђује месождер. Протекле зиме су само у Јакутији вукови су појели 16 хиљада јеленова и 300 коња. Вукова је било уништено највише 600.

Коментариши чланак

Коментара