Регион

Рускa морнарица иде у Средоземно море

Москва

У Источно Средоземно море послати су бродови Црноморске флоте РФ на челу с крстарицом „Москва“. У исти део акваторије кренуле су групације Северне и Балтичке флоте. Раније је кроз мореузе прошао велики десантни брод Црноморске флоте „Саратов“. Недалеко од Персијског залива налази се велики противподморнички брод „Маршал Шапошников“ у саставу одреда бродова Тихоокеанске флоте. Ова ескадра може оперативно да прође кроз Суец и такође се може наћи у Источном Медитерану. С чим је повезана оваква активност флоте руске РМ?

Руски војни бродови се не усмеравају у Средоземно море у циљу пропутовања. У питању је истицање застава на обали Сирије која је захваћена грађанским ратом. Али није оно о чему се сад пише у европским и турским медијима. Наводно, Москва прави план за евакуацију руских држављана, па чак и за одвожење председника Башара Асада из Сирије.

Званични представник МСП Русије је одлучно демантовао ове гласине, као и постојање „тајног америчко-руског сценарија“. Истовремено, многи су обратили пажњу на то да су уочи појаве руских војних бродова у Средоземном мору САД одатле дислоцирале носач авиона „Ајзенхауер“, десантни носач хеликоптера „Иводзима“ и два разарача. Ова одлука је у Белој кући објашњена потребом за „смањењем напетости у региону“.

Ово наводи на помисао да позиције Запада и Русије у вези с перспективом регулисања сиријске ситуације почињу да се зближавају. Због бојазни да ће у Дамаску на смену Асадовом режиму доћи екстремистичке групације. Чињеницу присуства Ал Каиде у Сирији на састанку израелске владе потврдио је и премијер-министар Израела Нетанјаху.

А шта је с Турском? Како истиче лист Haberturk, Анкара сад треба ваљано да интерпретира позицију Русије у вези са сиријским питањем и јачањем присуства њене ратне морнарице у Источном Медитерану. У овој ситуацији, по препоруци Haberturka, време је да турска дипломатија предузме одлучније кораке у правцу политичко-дипломатског регулисања сиријске кризе. У супротном случају, прети јој опасност да испадне из светског дипломатског ансамбла.

Станислав Тарасов

Коментариши чланак

Коментара