Регион

У БиХ забиљежен први случај свињског грипа

001805

Нови грип Х1Н1, познатији као свињски грип, збиљежен је и у Босни и Херцеговини, потврдила је Јелена Равлија, шеф епидемиологије Федералног завода за јавно здравство.

У наредном периоду може се очекивати повећан број обољелих, чему ће погодовати почетак наставе у школама и факултетима, као и низак степен цијепљеног становништва против сезонског грипа – истакла је Равлија.

Епидемиолози истичу да су ове сезоне актуелна три вируса грипа, два типа вируса А (Х1Н1 и Х3Н2) и вирус грипа тип Б. Напомињу и да овогодишње вакцине садрже све сојеве грипа који су се до сада регистровани код обољелих, те да још није касно за заштиту становништва.

Љекари упозоравају да би требало да се вакцинишу све особе старије од 65 година, хронични болесници и обољели од рака. С обзиром на то, да је у БиХ у раној фази забиљежен први случај грипа, у овој сезони може се очекивати знатно већи број обољелих него у прошлој и претпрошлој години, а према тврдњама љекара, свињски грип поново биљежи пораст у свијету.

Ово упозорење стиже из Свјетске здравствене организације која је прогнозу дала на темељу повећаног броја обољелих од свињског грипа. Прије два дана на Косову је забиљежен први случај вируса са смртоносним исходом, те по два у Кини и Пољској.

САВЈЕТИ

– Избјегавати затворене просторе гдје борави много људи

– Избјегавати контакте с особама које имају симптоме обољења

– Често прати руке

– Прекрити нос и уста код кашља и кихања

– Код првих симптома одмах потражити помоћ љекара

СИМПТОМИ

– Висока температура, изнад 39

– Општа слабост

– Болови у мишићима и зглобовима

– Гребање у грлу

– Суви кашаљ

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *