Регион

Ледено доба у Новосибирску

955892.1.3

Око две недеље је у престоници Сибира било -40 и чак још хладније. Како становници Сибира издржавају такве мразеве? Суштина је у моди, научној радозналости и – трчању.

Због мразева је у Новосибирску неколико пута обустављен рад аеродрома, дуго је била затворена аутобуска станица и отказане су међуградске линије, таксисти су одустајали од вожње, а трећина градских аутобуса није излазила из гараже. Па ипак, Новосибирск не пада духом и весело је прославио Нову годину, уз изградњу леденог градића на обали реке Об. Новинари RBTH су поразговарали са становницима Сибира о томе како се може преживети оваква љута зима.

Треба се модерно облачити

Када се жива у термометру спушта испод минус 30-40 степени Целзијуса, прави је час да се поведе рачуна о модним трендовима нове сезоне. Новосибирске лепотице објашњавају шта се носи по таквом времену.

„Тајна мог успеха је у ваљенкама, панталонама и прслуку од камиље длаке“, уз осмех прича Марија из Академгородока, млада сарадница Историјског института. „У томе ми је врућина чак и на минус 40! Када је напољу минус 40, па још кад мало дува ветар – шта може бити лепше од тога?“

„Само да се сетим шта сам све обукла“, концентрише се 20-годишња библиотекарка Настја. „Троје хулахопки, четири пара чарапа, панталоне, чизме, три блузе. Напоље излазим само у перјаној јакни, са капом, капуљачом и два шала, оставим само узак отвор за очи. У кући је скоро иста шема, само без перјане јакне и чизама.“

Треба вршити експерименте из физике

Многи Новосибирци су дошли до закључка да су енормни децембарски мразеви одлична прилика да се сазна шта ће бити ако се на минус 40 излије кључала вода са терасе. Један од њих је чак направио видео-снимак тог експеримента и поставио га на Youtube. За недељу дана видео-снимак је погледало милион и по људи, а странци су били шокирани. Демијен Гејл, новинар британског таблоида The Daily Mail, детаљно пише о томе „како се прави магла на руски начин“.

„Невероватни видео-снимак показује како Рус за трен ока направи маглу, бацајући лонац са кључалом водом са своје терасе“, диви се Демијен Гејл. Додуше, новосибирски експериментатор на видео-снимку не баца са терасе лонац, али магла је заиста импресивна. „Не покушавајте то да изведете код куће, јер тамо где се ви налазите вероватно није довољно хладно“, додаје британски новинар.

Треба трчати

Индијски слонови су целом свету показали шта треба радити ако се неко нађе на минус 40. Близу Новосибирска се 13. децембра запалио камион у коме је циркуска екипа превозила ове зимогрожљиве животиње. Да би спасао слонове, дресер их је истерао из запаљеног камиона и почео да трчи са њима по снегу, да се не би посмрзавали. Ускоро су пристигли спасиоци и угасили пожар, а шокиране животиње су одвели у гаражу оближње техничке школе и тамо их напојили топлом водом и вотком.

Текст преузет са http://ruskarec.ru/

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *