Вијести, Регион

Тужилаштво води истрагу против Орића,очекује се потерница

Правосудни органи Србије расписују међународну потерницу за ратним командантом из Сребренице Насером Орићем, Хакијом Мехољићем и још тројицом Бошњака из Сребренице, које истражни органи у Београду сумњиче за ратне злочине над Србима.

Насер Орић

Насер Орић

Београд – Тужилаштво за ратне злочине води истрагу против Насера Орића и још четири осумњичена да су 12. јула 1992.године починили ратни злочин против цивилног становништва у месту Залазје, Доњи Поточари, у општини Сребреница, саопштено је данас из Тужилаштва.

Орићу и осталима ставља се на терет да су том приликом убили девет цивила српске националности.

С обзиром да је Орић недоступан правосудним органима Србије, очекује се да ће за њим бити расписана потерница.

У саопштењу се указује да је тужилаштво 4. августа 2011. године, на основу кривичне пријаве МУП-а Србије, поднело Одељењу за ратне злочине захтев за спровођење истраге, а да је истрага покренута 9. децембра 2011. године.

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић разговарао је са главним тужиоцем БиХ Гораном Салиховићем о могућности да се на основу Протокола о сарадњи у прогону осумњичених за ратне злочине, злочине против човечности и злочин геноцида, размене информације и докази у овом предмету, иако је истрага започела знатно пре потписивања Протокола, као и да овакви догађаји не могу да угрозе сарадњу два тужилаштва, напомиње се у саоспштењу.

Након ступања на снагу одредби Закона о кривичном поступку о тужилачкој истрази, у јануару 2012. године, истрагу води Тужилаштво уместо истражног судије.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *