Вијести, Регион

Младић: Радоване извини не дају ми

Ратко Младић одбио да сведочи на суђењу првом председнику РС. Није одговорио ни на једно питање. Плашио се да не оптужи себе.

Tan2014-1-28_17123820_7_620x0

Ратни лидери босанских Срба – политички Радован Караџић и војни генерал Ратко Младић, појавили су се у уторак први пут заједно у јавности, после скоро 18 година. „Окупила“ их је хашка судница, у којој је Младић, на основу обавезујућег налога суда и после његовог оштрог противљења, морао да се појави у улози Караџићевог сведока.

Сведочење није донело ништа ново. Нити је Караџић добио одговоре на питања која су могла да се наброје на прсте једне руке, нити је Младић могао да прочита своју изјаву „коју је писао претходне ноћи“.

Председавајући судија О Гон Квон позвао је Младића да устане и да прочита заклетву. Овај је завртео главом, устао, и пре него што је почео да чита заклетву, рекао:

– Господине Квон, даме и господо. Ја овај трибунал не подносим, не признајем и не могу да се заклињем – казао је Младић. – Ово је притисак на мене, моје здравље и мој народ. Али, очигледно сте дотерали цара до дувара. Молим вас да ми дате могућност, уз све уважавање господина председника Караџића, његових напора које је чинио и које чини за спас нашег народа, а и ја сам мало доброга допринео за то, па бих вас замолио ако имате времена да прочитам седам страна које сам ноћас написао, на Светог Саву. Данас је његова слава, па после тога могу да се закунем.

О Гон Квон је то одбио, а Младића позвао да прочита заклетву. Овај му је одговорио да је „Хашки трибунал НАТО суд, сатанистичка творевина што суди нама што смо српски народ“.

Веће се затим повукло како би одлучило како ће наставити суђење – да ли ће дозволити Младићу да прочита своје белешке или не. У једном тренутку, у судници се чуо Младићев глас:

– Зуби… Заборавио сам зубе, ј…..

Председавајући је затим обавестио Младића да, ако одбија да сведочи, може да буде оптужен за непоштовање суда и осуђен на казну затвора до седам година, новчану до 50.000 евра, или обе. Овај му је одговорио да без ралога врши притисак на њега:

– Не плашим се ја никога, сем Бога – љутито му је узвратио Младић. – Чиста ми је савест, и ваша правила и лажне оптужнице не бендам ни за шта. Да не бих замарао све људе и све вас, даћу изјаву, али не признајем ни вас ни Хашки трибунал. Он за мене не постоји. Господине Квон, ви сте млађи човек од мене. Немојте да будете нервозни. Знате да у Кореји звоне друга, алармантна звона. И молим обезбеђење да ми донесе зубе из ћелије да бих могао боље да говорим.

Суд је затим направио паузу од двадесетак минута како би обезбеђење донело Младићеву протезу. У наставку, Караџић је почео да поставља питања Младићу са свог кратког списка, али је после сваког добио исти одговор:

– Господине председниче Радоване, не могу и не желим да сведочим због мог здравственог стања. Према савету својих адвоката, изјављујем да задржавам право да не сведочим и одбијам да сведочим због могућности да буде угрожено моје здравље и моје право као оптуженог у поступку пред Трибуналом.

Тужилац Алан Тигер није имао питања за унакрсно испитивање, али је Младић имао још нешто да каже:

– Ви сте ми забранили да говорим, што поткрепљује моју тезу да Хашки трибунал није суд већ сатанистички суд – рекао је, а затим се, док је излазио из суднице, обратио Караџићу:

– Радоване, извини, молим те. Не дају ми. Они бране Нато, „томахавке“, и осиромашени уранијум.

 

ПИТАЊА БЕЗ ОДГОВОРА

Караџић је од Младића хтео да добије одговоре на следећа питања:

1. Да ли сте ме икад информисали, усмено или писмено, да ће заробљеници из Сребренице бити стрељани; да се стрељају или да су стрељани?

2. Да ли смо имали било какав споразум да грађане Сарајева ваља подвргнути гранатирању и снајперисању?

3. Шта су били разлози за гранатирање и снајперисање Сарајева? Да ли сте ме о томе информисали?

4. Да ли смо ми имали било какав договор да протерамо муслимане и Хрвате са територија под српском контролом?

Извор: Новости

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *