Вијести, Регион

Трговци у БиХ најнеуслужнији

029413

Да љубазност трговаца у БиХ и начин на који утврђују потребе и жеље купаца који долазе да пазаре у њиховим радњама није на завидном нивоу, показало је најновије истраживање које је ову земљу по услужном стандарду сврстало на дну у региону.

Истраживање о испуњавању стандарда квалитета услуге на продајним мјестима спровела је компанија „Хераклеа“ у сарадњи са агенцијама за тајну куповину и дошла до резултата да је Словенија прва у региону, а слиједе Хрватска, Србија, Македонија, Црна Гора и БиХ.

Компанија за такозвани „mystery shoping“, односно, тајно куповање, од 17. маја до 22. јуна у шест земаља послала је своје тајне купце који су испитивали какве услуге пружају трговци.

Тајни купци су утврдили да највише госте поздрављају Хрвати, а најмање Црногорци.

– У Србији су трговци најбољи у утврђивању потреба купаца, док су у БиХ у тој категорији најлошији. У Црној Гори трговци најбоље познају производе које продају што се не би могло рећи за БиХ, која је и у тој категорији остварила најлошији резултат – резултати су истраживања.

Највише додатних производа нуди се у Словенији, а најмање у Македонији. У захвалности купцима најбољи су Хрвати, а најлошији Македонци и Црногорци.

Секретар Удружења покрета потрошача РС Драгован Петровић рекао је да није добро што смо класификовани на самом дну по услужности трговаца, те да је разлог за то што многи од њих нису ни стручни а ни обучавани да то буду.

– Велики број трговаца у РС није се довољно школовао да буде на том послу. Са друге стране постоје и они који имају факултетску диплому, а принуђени су да обављају те послове. Ипак, то није разлог да се не потруде да унаприједе квалитет својих услуга – истакао је Петровић.

Нагласио је да начин на који трговци послују и њихова љубазност доста утичу и на само пословање, односно продају, због чега многи треба да настоје да то измијене, уколико желе да профитирају.

Број објеката

Тајни купци су посјетили 800 објеката – ауто-салона, туристичко-угоститељских објеката, банака, малопродаје, продајних мјеста телекомуникацијских предузећа, бензинских пумпи, супермаркета и услужних објеката у шест земља региона.

Водили су рачуна о пет основних елемената добре услуге а то су поздрав, утврђивање потреба односно жеља купаца, представљање производа, нуђење додатног производа и захвалност за посјету.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *