Вијести, Регион

Амбари пуни пшенице

009961

Овогодишњи принос пшенице у Републици Српској изузетно је добар и могао би да достигне 165.000 тона, што би, уз добру откупну цијену, пољопривредницима послије неколико година великих губитака омогућило да поново стану на ноге.

Ова година могла би да буде веома успјешна за домаће пољопривреднике, с обзиром на то да се очекују добри приноси и осталих житарица и воћа. С обзиром на то да су суше, поплаве и град ранијих година били погубни за већину приноса, пољопривредници све наде полажу у ову сезону.

Иако су прве тоне пшенице у Српској већ пожњевене и прослијеђене млиновима, још се не зна колика ће бити њена откупна цијена.

Предсједник Удружења пољопривредника Семберије Љубо Малетић каже да је у РС посијано укупно 41.000 хектара пшенице у овој години, те да се очекује принос од четири до пет тона по хектару.

– То значи да очекујемо укупан принос од око 160.000 до 165.000 тона. Прошле године је било нешто мање засијано, а имали смо око четири тоне по хектару. Ове године је принос по хектару већи за отприлике за тону – казао је Малетић и додао да привредници и поред тога не могу да кажу да ће се ове године извући из губитака, јер се не зна откупна цијена пшенице.

– Приноси су ове године одлични, али је аграрна политика јако лоша. Килограм пшенице цијенимо од 40 до 45 фенинга по килограму и то је минимум испод којег не можемо ићи. Ако откупна цијена буде између 35 и 40 фенинга, пољопривредници ће тешко моћи покрити трошкове – рекао је Малетић и додао да је понуда млинара од 28 до 32 фенинга по килограму потцјењивање.

– Неки млинови већ мељу пшеницу иако се цијена још не зна, јер су произвођачи приморани да је продају. Ја сам имао 20 тона и дао сам је у млин иако не знам по којој цијени. Тако, махом, раде и остали. То је класична уцјена – рекао је он.

Он је нагласио да ратари траже састанак са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде РС како би се усагласиле тржишне потребе и њихове могућности.

Предсједник Удружења млинара РС Зоран Кос каже да цијена на берзама још није формирана и да произвођачи морају да буду стрпљиви.

– У идућих неколико дана цијена би требало да буде позната. Ми ћемо се понашати по тржишним условима. Не можемо овдје платити 45 фенинга по килограму ако увозна цијена буде 30. Ако у РС и БиХ улази брашно по знатно нижим цијенама, онда ми нисмо конкурентни – истакао је Кос.

У Министарству пољопривреде су истакли да цијену пшенице одређује тржиште и да они на то не могу утицати.

– Размишљамо о стимулацији откупа пшенице, али још је рано рећи у коликом износу – рекао је портпарол Министарства Бојан Кецман.

Министар пољопривреде РС Стево Мирјанић рекао је раније да се очекује увоз из других подручја око 100.000 тона меркантилне пшенице, уз претпоставку да ће се у РС и ове године остварити вишегодишњи просјек тржишности пшенице од око 25 одсто. У том случају РС би располагала са око 40.000 тона откупљене и ускладиштене меркантилне пшенице, што је изнад петогодишњег просјека.

Према билансу за пшеницу, који је рађен у привредним коморама РС и ФБиХ, годишње потребе на нивоу БиХ су 630.000 тона пшенице. Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, прошле године је увезено око 327.000 тона у вриједности од 146 милиона КМ.

Воће

Воћари такође истичу да је овогодишњи принос воћа у РС много бољи него у прошлој години иако је уништено од 15 до 20 одсто засада због најезде инсеката.

Воћар из Градишке Никола Вукота, који има засаде јабуке, крушке, шљиве и трешње, каже да је овогодишњи род одличан посебно када су у питању јабуке и крушке.

– Ми немамо организованог откупа и то је проблем код свих врста воћа, јер долазимо у ситуацију да нам неко други одређује цијену. Инсистирамо да се граница затвори за увоз макар на одређено вријеме, односно да се на било који начин смањи увоз који гуши домаће произвођаче – нагласио је Вукота.

Његов суграђанин Момир Берић, који има четири хектара засађених јабука, каже да још не зна гдје ће воће продати, нити коме.

Душко Тепић из Козарске Дубице каже да се у односу на прошлу годину, која је била катастрофална за воћаре, ове године очекује солидан род.

– Мада је већина воћара ове године претрпјела штету на воћкама од инсекта дрвенара, који је уништио добар дио засада, мислим да је ова година доста боља. Ја сам због тог инсекта претрпио штету око 25.000 КМ – нагласио је Тепић и додао да он на пет хектара које има под засадима очекује род око 150 тона јабука и око 40 тона крушака.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић каже да још нису формиране откупне цијене с обзиром на то да плодови још нису стигли.

– Стигла нам је само рана крушка, али ради се о јако малим количинама и то се углавном пласира на нашем тржишту – нагласио је Дојчиновић и додао да домаћи произвођачи имају довољно рода да подмире потребе домаћег тржишта и да 20 одсто остане за извоз.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *