Вијести, Регион

Тешањска веза: Пријава води до Бакира Изетбеговића

031677

Наоружање које је недавно откривено код Тешња у акцији СИПА је под контролом Исмета Бегића, власника зеничке фирме „Алми“, стоји у пријави која је недавно упућена СИПА, сазнају „Независне“ од извора блиског истрази.

Пријава би, уколико се наводи покажу тачним, с овим оружјем могла повезати и Бакира Изетбеговића, предсједавајућег Предсједништва БиХ, сазнају Независне.

Наиме, у поменутој пријави за организовани криминал, корупцију, организовање вехабија и обуку за тероризам против Бегића наводи се да је Бегић, који је, као и недавно приведени државни посланик Шемсудин Мехмедовић, високи члан СДА. Бегић је, како се наводи, под покровитељством Изетбеговића организовао камп у околини Завидовића за обуку вехабија и муџахедина који се шаљу по договору у Сирију и друга ратишта у исламском свијету. Бегић, који је и сам вехабија, наводно пријети вехабијама које се не слажу с њим и не подржавају оно што ради.

У пријави су даље наведене и информације да за то добијају новац који долази преко Турске, и то преко посредника који авионом доноси новац у једној торби, а преко контроле пролази дипломатским путем. На исти начин, како је наведено, преко одређених људи пролази и дрога која се шаље у Нјемачку. Наведено је, такође, да је Бегић, заједно са особом која се презива Аљуши, повезан са балканским краљем кокаина Дарком Шарићем. За Аљушија је наведено да краде грађевинске машине и камионе по Нјемачкој, које онда, по ниској цијени, продаје Бегићу.

„Рамиз Џаферовић је 2005. године био директор Порезне управе ФБиХ и радио је контролу пореза у ‘Алмyју’ и свим његовим другим фирмама и према званичним подацима документовано је 45 милиона обвеза које треба да плате, али су за два дана Бакир Изетбеговић, Шемсудин Мехмедовић и Сулејман Тихић средили с Џаферовићем да се званични записник исправи и направи да је спорно 400.000 КМ и да то плати на рате“, наведено је у пријави. Као кадар СДА, добио је у приватизацију десетина фирми по цијени која је увелико нижа од стварне вриједности, а неке скоро ништа није платио, написано је у пријави.

Исмет Бегић је, како пише у пријави, једном човјеку преко својих људи подметнуо оружје у гаражу како би скренуо пажњу са себе.

„Бегић је под заштитом рођака Реџиба Бегића, судије. За шест година је зарадио богатство од неколико стотина милиона марака и то преко препродаје оружја, дроге и неплаћања пореза“, наведено је у пријави.

Медијима и СИПА је ова пријава дошла недуго након откривања оружја у Тешњу, а према нашим сазнањима током истраге истражиоци су забиљежили изјаве неколико особа из Зеничко-добојског кантона, које су помињале извјесног Бегића у различитим контекстима, али сваки је водио ка СДА.

Нисмо могли сазнати из СИПА да ли је почела провјера навода, ни друге детаље, јер их не износе у јавност, али смо сазнали да СИПА и даље ради на истрази и проналаску другог дијела оружја које је скривено код Тешња и у околини, те даље на случају Шемсудина Мехмедовића, који је након хапшења, а по налогу Тужилаштва БиХ, и пуштен. Уз пријаву су, како сазнајемо, наведени експлицитни детаљи попут компанија са именима власника, што је лако провјерити, као и имена људи која се наводе у документима.

Након што се Тужилаштво БиХ оглушило на стотине страница доказа које је СИПА послала у случају „Мехемдовић“, није искључено да би и овај случај по политичкој линији могао бити одбачен.

Подршка „Алми групи“

Бесим и Исмет Бегић чланови су СДА, познати су као власници зеничке „Алмy групе“ у чијем саставу се налазе грађевинска, транспортна и трговачка предузећа.

Наводимо само један примјер „ситне“ подршке према овој фирми: Влада ЗДК је у 2010. издвојила 28.000 КМ пореских обвезника на име субвенције административних трошкова привредном друштву АЛМYТРАНСПОРТ д.о.о. ЗЕНИЦА.

Ко је Реџиб Бегић

Реџиб Бегић је рођен у Врандуку, код Зенице. Био је судија Општинског суда у Зеници, а затим судија Вишег суда у Зеници, те касније Кантоналног суда у Зеници. У раздобљу од 1995. до 2001. био је и предсједник тог суда. Био је судија Окружног суда у Бањалуци и судија Врховног суда Републике Српске. У периоду од 3. јула 1991. до 1. марта 1993. обављао је дужност начелника Центра служби сигурности Зеница. Судија Суда БиХ јер већ три године.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *