Вијести, Регион

Будва: Данас прва педерска парада у Црној Гори

000230

У Будви ће данас бити одржана прва педерска парада у Црној Гори, а иако је из полиције поручено да ће подузети све мјере да манифестација протекне сигурно, тензија има.

У Будви су, уочи одржавања прве педерске параде, освануле осмртнице с именом предсједника ЛГБТ Форума прогрес Здравка Цимбаљевића, организатора гаy поворке.

Влада Црне Горе осудила је објављивање осмртнице и изразила увјерење да Црна Гора има демократске капацитете штитити људска права сваког грађанина без обзира на разлике и било које особно својство, јавио је Тањуг.

Поштовање разлика и толеранција, како је истакнуто, према увјерењима свих социјалних група представља водећу вриједност мултиетничког и мултикултуралног црногорског друштва.

Цимбаљевић је раније казао је да ће педерска парада у Будви бити показатељ колико је црногорско друштво у стању прихватити и његовати различитости.

Незадовољство одржавањем педерске параде у Будви исказали су и навијачи ногометног клуба „Партизан“ из тог приморског мјеста, а у метрополи црногорског туризма организирано је потписивање петиције против одржавања Поворке поноса.

Угоститељи будванских локала синоћ су око пола један у знак протеста угасили музику у својим објектима, а слично су најавили и за вечерас.

Из црногорске владе раније је поручено је да се одржавањем педерске параде жели послати порука да је Црна Гора друштво у којем се поштују људска права, а из полиције су поручили да ће подузети све мјере да манифестације протекне сигурно.

Министар заштите људских и мањинских права Суад Нумановић рекао је да Влада Црне Горе подржава одржавање параде.

„Парада поноса у Будви бит ће показатељ укупних промјена у црногорском друштву на еуропском путу“, истакао је он.

Нумановић није желио изравно одговорити на питање хоће ли присуствовати педерској паради у Будви, али је казао да ће том скупу свакако присуствовати представник Владе Црне Горе.

Помоћник директора Управе полиције Црне Горе Никола Јањушевић истакнуо је да ће полиција урадити све што је у њеној надлежности, како би скуп протекао без инцидената.

Он није желио прецизирати колико ће полицајаца осигуравати педере, наводећи да ће полицајаца бити „довољно“.

„Полиција ће, у складу са својим законским овластима, урадити све што је потребно како би скуп протекао у мирној атмосфери и без инцидената“, истакао је Јањушевић.

Према незваничним информацијама, за сигурност судионика Параде поноса у Будви бит ће ангажирано око 400 полицајаца, међу којима и припадници специјалних јединица.

Из ЛГБТ Форума прогрес најавили су да ће до краја љета бити одржана још једна педерска парада у Црној Гори.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *