Вијести, Регион

Штрбац: Хрватска починила геноцид над Србима

БАЊАЛУКА, 4. АВГУСТА /СРНА/ – Директор Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац очекује да Међународни суд правде прихвати да су Хрвати над Србима 1995. године починили геноцид у војно-полицијској акцији „Олуја“.

ШТРБАЦ: ХРВАТСКА ПОЧИНИЛА ГЕНОЦИД НАД СРБИМА

„Ове године имамо суђење пред Међународним судом правде у међусобним тужбама Србије и Хрватске ко је над ким починио геноцид. Очекујемо пресуду до краја ове или у првој половини наредне године и о том питању смо умјерени оптимисти“, рекао је Штрбац, након полагања вијенаца на бањалучком гробљу „Свети Пантелија“, поводом обиљежавања 19 година од прогона Срба из Републике Српске Крајине.

Он је истакао да су Хрвати погрешно и намјерно протумачили, након другостепене пресуде Хашког трибунала хрватским генералима, да злочина над Србима у посљедњем рату није ни било.

„Пред Европским судом за људска права прије мјесец дана породице погинулих цивила тужиле су Хрватску за накнаду штете. Суд је у 21 случају затражио од Владе Хрватске да им одговори какве су све мјере предузели на откривању правих убица“, додао је Штрбац.

Он је нагласио да Хрвати сутра славе двоструки празник у вези са „Олујом“ и да је „Веритас“ затражио од Међународног суда правде да им буде наређено да избаце из свог закона ове празнике.

Слободан Перић, избјеглица из Удбине, каже да у протеклих 19 година нема правде за избјегле Србе из Републике Српске Крајине и да је Хрватске починила класични геноцид.

Он је нагласио да су Срби из Хрватске расељени по цијелом свијету и да још нико није одговарао за злочине.

„То је недопустиво, јер су све пресуде против Срба и ослобађајуће пресуде против оних који су убијали Србе донесене на основу лажне слике“, рекао је новинарима Перић.

Предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске Никола
Пузигаћа рекао је да још није ријешен проблем ових радника, због проблема које прави Хрватска.

„Сваке године нас је све мање на обиљежавању овог датума. Не смијемо дозволити да буду заборављени сви они који су страдали у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату“, навео је Пузигаћа.

Вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске Душко Четковић, делегација Владе и Народне скупштине Републике Српске, представници невладиних организација простеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, центра „Веритас“, те породица страдалих Срба из Републике Српске Крајине.

Након полагања вијенаца организовано је послужење у Колу српских сестара.

У бањалучком храму Христа Спаситеља јутрос је служен парастос за око 2.000 погинулих и убијених бораца и цивила из Републике Српске Крајине.

Обиљежавање 19 година од прогона Срба из Републике Српске Крајине почело је синоћ у Бањалуци прислуживањем свијећа у порти храма Христа Спаситеља. Након прислуживања свијећа и обраћања званичника, одржан је пригодан културни програм.

У хрватској војној акцији „Олуја“, која је почела 4. августа 1995. године, на подручју Републике Српске Крајине убијено је и нестало око 2.000 Срба, а протјерано око 220.000.

Саво Штрбац

Саво Штрбац

У наставку акције у БиХ, током операције „Маестрал“, хрватске и муслиманске снаге убиле су још 655 и прогнале око 125.000 српских становника.

Обиљежавање 19 година од прогона одржава се у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Извор: Срна

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *