Вијести, Регион

Српска дјеца у гламочким школима ни ове године не изучавају српски језик

Гламоч без националне групе предмета за Србе – родитељи дјеци преводе градиво!
Након готово 10 година неуспјешне борбе за увођење групе националних предмета, родитељи су огорчени. Кажу, спремни су и да дјецу испишу из школе.

Близанци Стефан и Лука кренули су у први разред основне школе у Гламочу. Веома радознали и већ уче прва слова. Кажу да у школи уче хрватски, а код куће српски.

Ружица Марковић и Слободан Радумило у првим школским данима своје дјеце сусрећу се с необичним проблемом. Дјеца по повратку из школе од њих траже да им објасне значење непознатих хрватских ријечи.

– Морамо објашњавати да је глазбено музичко, да је тјелесно физичко, да је окружје природа, значи они имају један додатни терет, каже Ружица.

Већ десет година боре се родитељи српске дјеце из ове општине за увођење групе националних предмета у школе. Безброј дописа, захтјева и молби послали су на адресу министарства Кантона 10. Одговор, ако га и буде – увијек исти.

– Спомињу тамо нека села код Котор Вароша. Кад министар из Републике Српске њима дозволи, дозволиће и они овдје, прича Слободан.

Вријеме је да се кршењу устава и дискриминацији српске дјеце стане у крај – став је родитеља.

Гламоч - национална група предмета / Фото: РТРС

Родитељи ученика српске националности у Гламочу упозоравају да ће, уколико се у школе не уведе национална група предмета бити приморани да предузму радикалне мјере.

– Да се нађу средства за аутобус и да нам дјеца иду у школу у Мркоњић, Шипово, Бараће. Није битно гдје,с амо да изучавају свој језик, и своју националну групу предмета, наглашава Слободан Радумило.

Било би трагично да се ове ствари преламају преко леђа недужне дјеце, категроичан је директор школе Анте Ћосић, који подржава увођења групе српских националних предмета у гламочке школе: „Нажалост, тај проблем није ријешен јер га не рјешава струка, а да га рјешава струка сигурно би био ријешен.“

Из Општине Гламоч прије почетка сваке школске године надлежном министарству у Кантону 10 упућује се иницијатива за увођење српског језика у школе,. Тако је било и сада.

– Увијек је одговор на то ћутање, неодговарање, неувођење, каже Радован Марковић, начелник општине Гламоч.

 

Одговор од надлежних у Кантону 10 тражили смо и ми, али га нисмо добили. Иако је Уставом БиХ и кантона српски језик један од три службена, са његовим увођењем у школе још ће се чекати.

Врзино коло се наставља, а једине жртве овдје су, нажалост, ђаци.

Извор: РТРС

Вијести о …: Ала су нас заштитили? Да ли је ово заштита Срба о којој прича премијер Србије АВ? А како се тек штити српско писмо – српска ћирилица у региону?

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *