Вијести, Регион

Срђан Вербић: Захтеви просветара коjи штраjкуjу су мимо закона

БЕОГРАД – Са просветарима који и даље штрајкују не може се водити дијалог јер су њихови захтеви мимо закона, рекао је министар просвете Срђан Вербић и позвао просветне раднике да се информишу о последицама штрајка, који траје дуже од законом прописаног рока.

Вербић је на РТС-у рекао да су средином фебруара преставници свих репрезентативних синдиката и Министарства просвете постигли споразум о прекиду штрајка. „Влада је усвојила тај споразум, то је био компромис. Све што се догађа после тога је акција појединих синдикалних лидера“, рекао је Вербић.

Према његовим речима, 75 одсто школа у Србији ради нормално. „Нису у штрајку, нису ни задовољни, али сматрају да је тај споразум основа за наставак дијалога“, рекао је Вербић.

Он је додао да просветари који и даље штрајкују не дају основ за дијалог, јер су њихови захтеви мимо закона. „Не може се договорити ништа што није у оквиру закона. Министарство мора да послује у оквиру закона“, истакао је министар и додао да је буџет транспарентан и да свако може да види за шта је неки новац намењен.

„Никада до сада није било да се за плате издваја оволики проценат новца који је у буџету. Ако мислимо да урадимо било шта, морамо да имамо и новац за усавршавање – нарочито ако је опредељен и ако се зна за шта може да се троши“, рекао је Вербић.

Министар је објаснио да просвета има дефинисан минимум процеса рада. „То је две трећине часова. Ако неко законски штрајкује целу годину, то је трећина. Ако неко најављује да ће то бити више, онда је то позив на незаконити штрајк“, каже Вербић.

Он је, такође, позвао просветаре да се добро информишу о штрајку и последицама које су законски прописане и нагласио да су лидери синдиката у већини случајева заштићени.

Вербић је поручио и да је Министарство просвете увек отворено за дијалог и преговоре, али да мора да ради и да се држи закона – о буџету, основној и средњој школи, као и закона о штрајку.

Министар просвете Срђан Вербић / Фото Танјуг, Р. Прелић (архива)

Министар просвете Срђан Вербић / Фото Танјуг, Р. Прелић (архива)

Данас штрајк и протест испред Школске управе у Нишу

Унија синдиката просветних радника Србије најавила је за данас једнодневни штрајк и окупљање чланова синдиката испред Школске управе у Нишу. У Унији синдиката просветних радника у Нишу је око 1.800 чланова.

Извор: Танјуг, ТВ Зона

Вијести о…: Да подсетимо на вест са почетка полугођа…

У штрајку свака друга школа на југу

Првог дана другог полугодишта часови су због штрајка скраћени у свакој другој школи у Нишавском, Топличком и Пиротском округу, показују подаци Школске управе Нишавског округа.

После првог часа у преподневној смени ситуација је таква да штрајкују просветари у 41 основној и 20 средњих школа у три округа, где има укупно 119 школа.

Од тога, у 34 школе сви часови трају по пола сата, док у 27 штрајкују само поједини наставници, па тако ђацима неки часови трају 30, а неки 45 минута.

– Има ситуација где скраћене часове држи само неколико наставника, али се и за такву школу каже да је у штрајку. Зато је тешко изводити закључке и рачунати проценте, ситуација је мешовита – каже Живомир Јовановић, начелник Школске управе Нишавског округа.

Представници четири репрезентативна синдиката запослених у просвети – Грански синдикат просветних радника „Независност“, Самостални синдикат, Унија просветних радника и Синдикат образовања, скраћењем часова штрајкују још од 17. новембра.

Нишки просветари се надају да ће договори бити постигнути ускоро чиме би се спречила могућност да осмаци остану без припремне наставе за полагање завршног испита.

Подсетимо, синдикати траже изузимање просветних радника из смањења плата у јавном сектору, потписивање Посебног колективног уговора и доношење новог Закона о образовању.

Извор: Аутор С. Ј. / Јужне вести | Ниш | Пирот | Прокупље

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *