Вијести, Регион

Србија: Порез за неудате и неожењене?

Roditelj-300x300
Мора да се размишља о прерасподели националног дохотка у корист рађања, каже посланик Зоран Касаловић. – НВО: непримерене идеје.
Потребно је дати олакшице породицама које имају више деце

Идеја посланика СПС-а Зорана Касаловића да грађани Србије који нису изашли пред матичара и нису искусили радости родитељства треба да уплате новац у фонд за обнављање становништва „Дечји динар”, а која је протумачена као увођење пореза на неожењене, неудате и особе без деце изазвала је буру негодовања у јавности.

Демографски аналитичари дошли су до закључка да би спровођење ове идеје у пракси значило да би порез требало да плати чак 1.719.959 особа у нашој земљи, с обзиром на то да подаци изведени из последњег пописа становништва, које је недавно објавио Републички завод за статистику, говоре да толико становника Србије никада није изашло пред матичара.

Ни ту не би био крај могућем опорезивању наших суграђана без бурме и без деце, будући да у нашој земљи живи и 819.822 жене које се нису оствариле у улози мајке. Када се саберу ове цифре долази се до закључка да би готово два и по милиона наших суграђана требало да плати порез јер нису венчани и немају децу.

Зоран Касаловић за „Политику” каже да је теза о увођењу пореза на неожењене и неудате „извучена из контекста” и истиче да није предлагао измену пореског већ вредносног система у друштву у „коме су похлепа и лично богаћење постали врхунске вредности” због чега наше друштво дубоко тоне у депопулацију.

„Моја је идеја била да се оснује фонд за обнављање становништва ’Дечји динар’ како би се помогле финансијски неразвијене општине које имају низак природни прираштај. Подаци говоре да само осам од 165 општина у Србији имају позитиван природни прираштај – у многим општинама је број старијих од 65 година много већи од броја младих, а сваке године се роди 40.000 беба мање.

Ја сам свестан да неке особе из биолошких разлога не могу да се остваре у улози родитеља, али држава мора да води рачуна о општем интересу и да помаже својим суграђанима – мислим да је време да се размишља о прерасподели националног дохотка у корист рађања и да се дају олакшице породицама које имају више деце”, закључује Касаловић и додаје да је пред посланицима Скупштине Србије говорио у своје име, а не у име партије којој припада.

Маја Перовић, оснивач и портпарол покрета Позитивна Србија, који у саопштењу за јавност најоштрије осуђује идеје народног посланика СПС-а каже да је овакав речник једноставно непримерен „било да он говори у своје лично име било у име партије”. Она подсећа да су се овакве идеје и раније чуле у српском парламенту и додаје да смо се „много пута смејали наступима неких политичких лидера, а онда смо дошли у ситуацију да нам они одлучују о животима”.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић каже да јој није познат ниједан пример демократске земље у којој постоје порези за неожењене, неудате и особе без деце и истиче да су одлуке о ступању у брак и стварање породице дубоко личне одлуке у које држава не треба да се меша.

Коментариши чланак

Коментара