Вијести, Регион

Бајатовић: Јужни ток није по вољи неких међународних кругова и лобиста у Србији

Dusan-Bajatovic-527
Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић изјавио је Танјугу да је тачно да “Јужни ток” није по вољи неких међународних кругова, а “можда ни по вољи неких људи у Србији, представника одређених лоби група, који на тај пројекат не гледају са одушевљењем”.

Он је, међутим, нагласио да је “Јужни ток” Србији потребан и да је то једини велики пројекат у који је Србија позвана да учествује, истакавши да ће се на тај начин земљи обезбедити приступ различитим изворима енергије и дугорочна енергетска стабилност.

“Постоје различите спекулације и сад видимо да сви који су говорили да од ‘Јужног тока’ неће бити ништа, сад се види да нису били у праву”, рекао је Бајатовић, коменатаришући наводе појединих медија да је шеф Гаспрома Алексеј Милер рекао да појединци покушавају да опструишу “Јужни ток”.

Он је истакао да је тачно и да у јавности понекад постоје размимоилажења између њега и министарке енергетике Зоране Михајловић, али да то, како је рекао, “нема никакву личну раван и да се ништа од тога не одражава на ‘Јужни ток’, јер све одлуке за тај пројекат не доноси Министарство енергетике, већ цела Влада Србије.

“Ја до сада нисам видео неке велике проблеме у реализацији свега онога што је Србијагас тражио од Владе Србије,” нагласио је Бајатовић и додао да све активности и пуну одговорност за послове везане за “Јужни ток” носи Србијагас, који ће своје обавезе и убудуће испуњавати.

“Рокови за изградњу Јужног тока, супротно спиновањима и спекулацијама у јавности, све активности на том пројекту су апсолутно усаглашене и одвијају се оним темпом који су договорили Србијагас и Гаспром,” истакао је Бајатовић и додао да нема ни сата кашњења у односу на рокове које су договориле две компаније.

Он је напоменуо да је била намера да се у децембру прошле године постави камен тамељац за деоницу “Јужног тока” у Србији, али се из техничких разлога одустало од тога.

“Србијагас сутра предаје идејни пројекат за ‘Јужни ток”, до 30. јуна биће завршен и главни пројекат и Влада Србије је у потпуности испратила државним гаранцијама финансирање ‘Јужног тока’, урађена је и комплетна екологија, деминирање, геолошка и геодетска истраживања”, навео је Бајатовић и додао да ће у септембру бити расписани и захтеви за извођаче радова, а припрема се и расписивање тендера за набавку цеви и компресорских станица.

Aleksej-Miler-i-Ivica-Dacic

Треба да будемо задовољни динамиком радова, нема никаквог кашњења, почетак тих великих радова је и планиран за крај ове године, а завршетак за крај 2015. године, док је предвиђено да гас потекне тим цевоводом кроз Србију 2016. године, нагласио је Бајатовић.

Донет је и закон о “Јужном току” да би се олакшали радови на том пројекту и то је апсолутно пројекат од националног интереса, иако се у складу са правном терминологијом зове пројекат од јавног интереса, закључио је Бајатовић.

Помоћник министра енергетике: Спекулације да неко кочи „Јужни ток”

БЕОГРАД – Помоћник министра енергетике Петар Станојевић је у изјави Танјугу назвао спекулацијама тврдње да неко у влади Србије кочи „Јужни ток” и нагласио да је урађено све што је било до ресорног министарства везано за тај пројекат. „Не видим где се то кочи цео процес око ‘Јужног тока’, баш супротно, цела држава се ангажовала да се то што пре реши, не знам шта то држава тачно није урадила,„ рекао је Станојевић, коментаришући наводе појединих медија да је председник Управног одбора Гаспрома Алексеј Милер, приликом прошлонедељне посете Србији, рекао да „појединци покушавају да опструишу” гасни споразум Русије и Србије и спровођење великог посла „Јужни ток”.

Станојевић је подсетио да је Влада Србије донела посебан закон о „Јужном току” и склопила споразум о дугорочном снабдевању земље руским гасом, као и да су обезбеђене гаранција за кредит од 160 милиона евра, неопходних за тај пројекат.

Он је рекао да, колико је њему познато, није било утицаја из Европске уније на Србију по питању реализације тог пројекта.

Коментариши чланак

Коментара