Вијести, Регион

Сјећање на реформатора Саву Мркаља

029643
У Историјском архиву Панчева приређена је изложба у част реформатора наше азбуке прије Вука Караџића, Саве Мркаља. Изложбом је обиљежено 230 година од његовог рођења и 180 година од његове смрти.

Иако многи српски филолози изузетно цијене Саву Мркаља и његов допринос реформи наше азбуке, у школама се он једва и помиње. Да би се исправила та неправда у панчевачком Историјском архиву отворена је изложба о Мркаљевом животу и стваралаштву.

„Сава Мркаљ је био и пјесник, и то предромантичар. Милорад Павић сматрао га је веома значајним и претечом романтичара, који су почели са Бранком Радичевићом. Он је први користио риму и напустио је класични стил. Његове пјесме су биле заборављене, док их средином 20. века није открио Владан Недић“, каже Катарина Мартиновић, коаутор изложбе.

Српско културно друштво „Сава Мркаљ“ постојало је некад на територији данашње Хрватске, а удружење Крајишника сачувало је књиге о њему, на основу којих је и настала ова изложба.

„Прво смо изложбу о Сави Мркаљу поставили у Панчеву, а онда ћемо ићи у Босну, Хрватску, чак у Париз и Беч, па ћемо видјети какве ће одјеке имати“, каже Миле Боснић, предјседник удружења Крајишника Србије.

Изложба под називом „два вијека дуга“ има мисију да укаже на значај Саве Мркаља у српској историји, да се не би у будућности опет причало о заборављеном пјеснику и научнику.

Коментариши чланак

Коментара