Вијести, Регион

СИПА истражује продају оружја хрватској фирми

015567

Државна агенција за истраге и заштиту „чешља“ документацију Дирекције за промет наоружања и војне опреме РС због наводне сумњиве продаје оружја и војне опреме путем хрватске фирме за промет наоружања „Scout“ из Хрватске, сазнају „Независне“.

Рајко Чкоњовић, директор Дирекције, потврдио је да је на захтјев Сипе дао писмену изјаву и предао документацију о продаји стотинак пушака и тридесетак пушкомитраљеза у трансакцији посредством „Scout“.

„Није тачно да су они претресли наше просторије, него је тачно то да смо им ми сами послали документацију на њихов захтјев. Такође, није тачно да сам ја на било који начин фаворизовао ту фирму, о томе није било нити ријечи. Тема је био извоз тог вишка наоружања за једну америчку фирму“, рекао је он.

Иначе, фирма „Scout“ је одавно присутна на „тржишту“ оружја на простору БиХ. Мехмед Брадарић, члан Комисије за безбједност бх. парламента, подсјетио је да је та фирма била упетљана у сумњиве послове са ентитетским војскама и министарствима одбране до стварања Оружаних снага БиХ.

„Знам, на примјер, да је преко Министарства одбране РС оружје тада ‘Scout’ набављао под сумњивим околностима, које је онда ношено у завод у Братунцу, фарбано, преправљано и онда продавано. Све би то требало детаљно истражити“, рекао је Брадарић.

И Душанка Мајкић, члан Комисије, која годинама говори о мутним пословима у вези са продајом вишка наоружања из БиХ, каже да је упозната са овом акцијом СИПА у Дирекцији, те прецизира да се ради о уговореној продаји оружја из времена бившег министарства одбране РС. Она каже да је та продаја у фокусу СИПА због веома ниских продајних цијена и негира да је Дирекција у овом случају урадила нешто незаконито.

„Наша дирекција с тим нема ништа јер је она преузела послове из времена бившег министарства одбране РС, који се односе на извршење те испоруке. Дирекција ту испоруку није нити уговорила, нити одређивала цијене нити расписивала тендер“, рекла је Мајкићева.

На наше питање да ли су тачне информације које смо добили да је и она лобиста „Scout“ у БиХ, одговорила је да такве тврдње могу изнијети само они којима је у интересу да те испоруке буду обустављене.

Дао сам писмену изјаву и предао документацију о продаји оружја у трансакцији посредством „Scout“, казао Чкоњовић

„Пошто ја копам по свим тим стварима и јавно говорим о томе, онда они покушавају мене да ућуткају таквим бесмисленим тврдњама. Што се тиче мене, никад у животу нисам срела иког на том плану. Тужилаштво и СИПА треба да констатују ко је у то све упетљан“, рекла је Мајкићева и подсјетила да су ови уговори закључени прије 2004. године.

Такође, рекла је да она нема ништа против да те испоруке буде обустављене, али да онда треба вратити новац уз камате који је већ уплаћен приликом склапања тих уговора.

Како је истакла, многима је стала на жуљ тиме што је јавно прозивала одговорне за сумњиву продају оружја из БиХ, фирме попут „Унис Претиса“ и „Витезита“, да су без евиденција узимали оружје из војних складишта.

„Такве фирме су константно извлачиле оружје, муницију и минско-експлозивна средства из складишта без икакве контроле и већину тога, умјесто да униште, они су извозили уз огромне профите. То је посебан предмет који Тужилаштво ради и ми ћемо захтијевати информацију шта се у ствари тамо догађало“, истакла је Мајкићева.

Буру у вези с трговином оружјем у БиХ је изазвала пресуда од прије неколико мјесеци Британцу Герију Хајду у Великој Британији због илегалне трговине оружјем, дијелом и из БиХ.

Како је утврђено у пресуди, Хајд је путем „Сцоута“ ступио у контакт са бившим министарством одбране ФБиХ и углавном куповао калашњикове из војних складишта, на основу чега је, како се процјењује, зарадио милионе. Занимљиво је, како наводи ББЦ, да је та пошиљка из БиХ једна од највећих у Великој Британији послије Другог свјетског рата. Хајд је, како наводи ББЦ, 70.000 калашњикова из БиХ у британски Линколншајр довезао у обичном бродском контејнеру за превоз робе и ускладиштио у једном напуштеном складишту из доба Хладног рата. Британски истражни органи су утврдили да је дио оружја, који је номинално био намијењен за Ирак, завршио и на британском црном тржишту.

Коментариши чланак

Коментара