Вијести, Регион

Сарајевски медији- БиХ добија апелациони суд

007402

Након нове рунде дијалога о правосуђу између Европске уније и Босне и Херцеговине, односно тематске сједнице у Бриселу посвећене реформи правосуђа на државном нивоу, извјесно је да ће БиХ ускоро добити нову државну институцију – апелациони, или виши суд, пишу сарајевски медији.

Управо је оснивање апелационог суда требало бити највећи домет одржавања тематских сједница, на шта су пристали и представници из Републике Српске, пишу медији, а преноси Танјуг.

Осим тога, оснивање апелационог суда у својим је препорукама подржала је и Европска комисија.

Комисија је похвалила напоре Министарства правде БиХ на спровођењу одговарајућих препорука, а поздрављен је и нацрт закона који је припремило ресорно министарство и којим се оснива нови апелациони (виши) суд БиХ, одвојен од првостепеног.

Уврштавање закључака изнесених у мишљењу Венецијанске комисије, како се наводи, довело је до значајних помака који ће морати да се употпуне рјешавањем преосталих отворених питања.

Европска комисија позитивно је оцијенила опшу сагласност постигнуту на првој тематској сједници структуралног дијалога о кључним принципима предложене реформе.

С једне стране, подсећају медији, ти се принципи односе на задржавање проширене кривичне надлежности правосуђа на државном нивоу, чије је вршење прихватљиво под прецизно утврђеним и појашњеним условима, као и на састав система правосуђа који чине првостепени суд и нови одвојени апелациони суд с друге стране.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *