Регион

Сарајево је најзагађенији град у Европи

027547

Становници више стотина градова у свијету сваке године се гуше зраком који је из године у годину све загађенији, али у Европи Сарајево држи неславну титулу најзагађенијег.

На мапи коју је објавио британски лист Тhе Guаrdian јасно се види да је Сарајево једина црвена тачка на овом континенту, што значи да има годишњу концентрацију честичних твари (PМ10) већу од 372 µg/м3 (микрограма по кубном метру). Како је наш портал раније писао, у неким дијеловима града, као што је насеље Отока, дневна вриједност најситнијих ледбећих честица достигне и алармантних 470 µg/м3. Главни град је једини који је из БиХ обухваћен овим истраживањем.

Иако се већи дио Европе може похвалити чистим или благо загађеним зраком, на мапи је забиљежено да на истоку континента има још градова са загађеним зраком. Лјубичасте тачке, које означавају концентрацију PМ10 већу од 100 µg/м3, од већих градова имају Скопље и Тетово у Македонији, док у градове са концентрацијом честичних твари већом од 75 µg/м3 спадају Софија, Пловдив, Плевен, Битола, Велес, Кохани, Тесалоники, Темишвар, Краков, Рyбник, Саламанkа, Едирне…

Градови са загађеним зраком простиру се широм Азије и Блиског истока.

Свјетска здравствена организација упозорава да излагање ситним честицама у зраку повећава ризик од бројних хроничних и акутних респираторних проблема, како код дјеце, тако и код одраслих. Смањењем загађења са 70 на 20 микрограма по кубном метру смртност повезана са квалитетом зрака смањује се за чак 15 посто.

Коментариши чланак

Коментара