Регион

Додик: Имагинарна прича о европским интеграцијама

027305

„И сама Европа, која има страховите социјалне и економске проблеме, каже да послије Хрватске, дуги низ година неће примити ниједну земљу под своју „капу“. Друга је тема да ми сами, због себе, морамо да усвојимо европска правила да би нам било боље,“ нагласио је Додик.

Он је за портал „Телеграф.рс“ рекао да не види могућност да БиХ преживи у будућности, јер је то подијељено друштво.

„Вјерујем да ће се створити екстерни политички услови за распад БиХ. И вјерујем да тај распад треба да буде миран. За све је најбоље да сарађујемо и живимо у миру без крутих граница, да имамо компатибилан економски систем, а да смо политички суверени у доношењу свих важних одлука. Да ли ће то бити 2035. или раније, потпуно је небитно,“ истакао је Додик, коментаришући нову мапу Европе 2035. коју су израдили руски стручњаци, а према којој ће Србија и Хрватска подијелити БиХ.

Он је нагласио да ће Република Српска, без обзира на економске невоље у ЕУ и региону, успјети да забиљежи позитивну стопу раста бруто-друштвеног производа у 2013. години и у овом тренутку има дугорочно уговорених послова и обезбијеђених инвестиција чија је укупна вриједност 2,9 милијарди евра.

Додик је рекао да је Србија највећи спољнотрговински партнер Републике Српске и да је тржиште Србије важно за Српску.

„Већ смо сарађивали на неколико инфраструктурних пројеката. Требало би разговарати о томе како да се направи компатибилно тржиште, уз финансијску подршку која би била усмјерена на заједничке пројекте“, сматра Додик.

Предсједник Српске истиче да ће Република Српска пратити званичну политику Србије, мада сматра да је Србија требало храбрије да тражи подјелу Косова.

„Сада када постоји Платформа о Косову, ми ћемо је поштовати, шта год да мислимо о њој. И Република Српска сигурно неће дозволити признање Косова у БиХ. То су двије константе у нашој политици које ћемо поштовати. Све остало су личне политичке варијације,“ истакао је Додик.

Он је оцијенио да је добар подстицај који потпредсједник Владе Србије Александар Вучић даје у борби против организованог криминала и корупције.

Коментариши чланак

Коментара