Регион

ФБиХ дискриминише пензионере из Српске

008832

Клуб делегата српског народа у Дому народа Парламента БиХ поднио је Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности Закона о пензијском и инвалидском осигурању ФБиХ и његовим измјенама.

У захтјеву, који је потписао предсједавајући Клуба српског народа у Дому народа Парламента БиХ Сташа Кошарац, наводи се да поменута законска рјешења нису у складу са Уставом БиХ и да су извор дискриминације.

„Предлажемо да Уставни суд утврди да Закон о ПИО ФБиХ и измјене и допуне овог закона нису у складу са Уставом и наложи ФБиХ да отклони преостали извор дискриминације и створи услове за примјену Устава на цијелој територији БиХ“, наведено је у захтјеву.

Истиче се да је спорним законима ФБиХ у свом правном систему само дјелимично отклонила извор дискриминације, јер је признала право на остварене пензије само лицима која су се вратила у своје раније пребивалиште, а лицима која живе на простору РС и у иностранству то право је и даље ускраћено.

„У наведеним прописима и даље егзистира дискриминација грађана у остварењу права на имовину по основу пребивалишта,“ навели су српски делегати.

Делегат у Дому народа Парламента БиХ Драгутин Родић рекао је да ће апелација дати одговор на питања која су годинама отворена и због којих се и ишло према Уставном суду БиХ.

„На овај начин се покушава доћи до одређених рјешења која би ставила у исти положај људе који остварују право путем фондова пензијско-инвалидског осигурања Српске и ФБиХ,“ рекао је Родић.

Федерални завод ПИО/МИО преузео је у октобру прошле године исплату пензија за 3.402 пензионера из Српске који су је до априла 1992. године зарадили на територији ФБиХ и вратили се да живе у својим пријератним општинама, а којима је пензије годинама исплаћивао Фонд ПИО РС. На терету Фонда ПИО РС остало је и даље око 23.500 пензионера који живе у Српској, а који су пензију стекли у ФБиХ.

Због штете која је по том основу годинама достигла износ од око 545 милиона марака Фонд ПИО РС је против Федералног завода ПИО/МИО поднио тужбу Европском суду за људска права у Стразбуру.

Директор Фонда ПИО РС Младен Милић раније је изјавио да нису задовољни дјелимичним рјешењем проистеклим из спорних закона усвојених у ФБиХ наводећи да су та акта и дискриминаторска.

Предсједник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ рекао је да ће о поменутом проблему обавијестити Комитет министара Савјета Европе, који је задужен за праћење спровођења судских одлука, да Федерација избјегава да изврши своју обавезу.

„ФБиХ је нашла рјешење да обмане Суд у Стразбуру да извршава њихову пресуду, а у ствари још нико од пензионера који имају право да примају пензију у ФБиХ није прешао на федерални фонд,“ рекао је Ракуљ.

Ако Уставни суд БиХ прихвати апелацију Клуба српских делегата, о њој би се могло расправљати већ крајем марта.

Пресуде

У захтјеву Клуба Срба наводи се да је Уставни суд БиХ раније пресудио да је ФБиХ дискриминисала подносиоце пријава у уживању њиховог права на социјалну сигурност у складу са чланом 9. Међународног уговора о економским, социјалним и културним правима.

Једногласно је утврђено да се нареди ФБиХ да преузме све законске кораке и да у року од шест мјесеци од дана пријема одлуке обезбиједи да подносиоци пријава више не буду дискриминисани у односу на пензионере који су остали у ФБиХ за вријеме оружаних сукоба. У апелацији је наведено и да БиХ није учинила ништа да отклони дискриминацију, сходно налогу Европског суда за људска права, а да је ФБиХ предузела одређене кораке искључиво под притиском јавности и донијела закон који је и даље дискриминаторски.

Коментариши чланак

Коментара